Президентът Румен Радев запали основната свещ на празника Ханука в

...
Президентът Румен Радев запали основната свещ на празника Ханука в
Коментари Харесай

Президентът Радев запали основната свещ на празника Ханука в Софийската синагога


Президентът Румен Радев възпламени главната свещ на празника Ханука в Софийската синагога, където той и брачната половинка му дружно с еврейската общественост у нас участваха в тържествената гала.

Свещи в ханукията възпламениха също посланикът на Израел у нас Н.пр. госпожа Ирит Лилиан и посланикът на Съединени американски щати Н.пр. Ерик Рубин, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С словото си държавният ни глава насочи обръщение за мир, съгласие и триумф. „ За мен е чест да запаля една от свещите в Ханукията и да продължа институционалната традиция българският държавен глава да означи взаимно с еврейската общественост в България този хубав Празник на светлината ”, съобщи Радев.

„ Горд съм, че българската нация умее да отбелязва взаимно празниците на всички свои общности. Знаем и по какъв начин със задружни старания да се надигнем против тестванията на делниците ”, продължи Румен Радев. Българските евреи постоянно са стояли паралелно до своите сънародници в битката за мощна, свободна, просперираща и духовно извисена България, сподели той. Затова не е случайност българското знамение на спасението в мрачните дни на Втората международна война, по какъв начин нашият народ не даде своите евреи. Обща е скръбта ни за тези, които бяха изпратени на сигурна гибел, означи президентът.

И в случай че през днешния ден крайният шовинизъм и екстремистките политически разбирания се пробват да се прокраднат в нашето всекидневие, да пренапишат нашата история, да заразят с ненавист децата ни, то, убеждавам ви, ние ще бъдем още веднъж дружно в битката за положителното и справедливостта, акцентира президентът.
 Посланикът на Съединени американски щати Н.пр. Ерик Рубин също възпламени свещ на празника Ханука в Софийската синагога Посланикът на Съединени американски щати Н.пр. Ерик Рубин също възпламени свещ на празника Ханука в Софийската синагога / БГНЕС
В дните на Ханука свещниците, сложени на прозорците, не озаряват само еврейските домове, тяхната светлина ни демонстрира, че най-голямото знамение е в ръцете ни - да живеем дружно в мир, реципрочност и съгласие, уточни Радев.

Празникът Ханука е доказателство, че вярата не е изгубила силата си и продължава да бъде пътеводната звезда, която ни разрешава да вървим в вярната посока през днешния ден и за в бъдеще, съобщи в словото си Александер Оскар, ръководител на организацията на евреите в България „ Шалом ”. Г-н президент, от името на българската еврейска общественост ви благодаря, че уважихте традицията президентът на България да бъде посетител в Централната софийска синагога за празника Ханука, обърна се той към Румен Радев. Предстоящата година е извънредно значима за България - вниманието на Европа и света ще бъде ориентирано към страната ни. България за първи път ще ръководи Съвета на Европа, а през месец март се навършват 75 година от трагичните събития през 1943 година, сподели той. Достойното им отбелязване е извънредно значимо за България и ще покаже, че страната ни е взела поука от предишното и е избрала вярната посока за едно по-светло бъдеще, означи Александър Оскар.

На празника слово произнесе и посланикът на Израел у нас нейно превъзходителство госпожа Ирит Лилиан, която пожела повече светлина и естетика на евреите и на хората в страната ни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР