Президентът Румен Радев заминава за Брюксел за участие в последното

...
Президентът Румен Радев заминава за Брюксел за участие в последното
Коментари Харесай

Президентът заминава за Брюксел във връзка с позицията ни за РСМ

Президентът Румен Радев отпътува за Брюксел за присъединяване в последното съвещание на Европейския съвт за 2021 година, съобщи Българска национална телевизия.

Във вторник ще бъде първото съвещание на новото държавно управление, ръководено от премиера Кирил Петков, стана ясно от негово изявление пред националната медия.

Очакваше се за столицата на Европейски Съюз да лети новоизбраният министър-председател Кирил Петков.

Форумът е плануван за 16 декември.

По-рано обаче - на 14 декември, ще заседава съветът по Общи въпроси, където тематиката е разширението на Европейски Съюз. В съвета Общи въпроси нормално вземат участие министрите по европейските въпроси на обособените страни или тези на външните работи.

На предходните конгреси на високо равнище в европейската столица бе президентът Румен Радев. Дори в политическото пространство вървяха клюки, че клетвата на новото държавно управление и встъпването му в служба ще се забави, с цел да отиде Радев в Брюксел. Държавният глава ги опроверга, като оптимално форсира процедурата по сформиране на постоянно държавно управление - връчи мандата за сформиране на кабинета в почивен ден - събота. Забавяне на процедурата за избор на министър председател нямаше, само че в Брюксел въпреки всичко ще замине Радев.

Така президентът ще отстоява българската позиция по разширението на Европейски Съюз и по Северна Македония.

Очаква се той да защитава и утвърдената от служебното държавно управление рамкова българска позиция - България утвърждава започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз за Албания, само че не и за Македония. Това реши служебното правителство миналата седмица.

В столицата на Европейски Съюз Радев може да " разузнае " и каква самодейност за разширението на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани готви Франция, която поема председателството на Европейски Съюз от 1 януари.

Заедно с другите глави на държавни управления и на страни от Европейски Съюз Румен Радев ще разисква и въпроси, свързани с битката с пандемията от ковид и намаляването на действието на зеления документ от имунизация на 9 месеца от една година, както е в този момент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР