Президентът Румен Радев заминава в сряда за Дубай, съобщава Епицентър,

...
Президентът Румен Радев заминава в сряда за Дубай, съобщава Епицентър,
Коментари Харесай

Радев заминава в сряда за Дубай, още изясняват състава на делегацията

Президентът Румен Радев отпътува в сряда за Дубай, оповестява " Епицентър ", базирайки се на свои източници в президентството.

Засега публична информация няма.

Държавният глава ще се срещне с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който през май бе определен отпред на емирствата след гибелта на брат му 73-годишния Халифа бин Зайед Ал Нахаян.

Последният български общественик, който се е срещал с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, е някогашният министър председател Бойко Борисов по време на визитите му през 2018 (първата аудиенция на български министър председател в Абу Даби) и през 2019 година.

Съставът на делегацията, която в този момент ще се води от Радев, се пази в загадка, а от президентството отхвърлиха информация под претекст, че към момента не са ясни срещите и съпровождащите президента лица. Очаква се това да стане на следващия ден.

По информация на Епицентър.бг в делегацията е включен министърът на стопанската система Никола Стоянов. Предвиждало се е за Абу Даби да пътува и министърът на туризма Илин Димитров от Политическа партия, само че той е изнемощял (вероятно поради обтегнатите връзки сред Радев и ПП) и вместо него икономическият министър ще подпише меморандум за връзките сред двете страни в региона на туризма.

Вероятно в делегацията ще бъде включен министърът на правораздаването Крум Зарков от Българска социалистическа партия.
 
Преди ден в ефира на България он ер Крум Зарков съобщи, че следва високопоставено посещаване в АОЕ, където ще бъде дискутирана тематиката за ескрадацията на обвинени.

Както е известно - Васил Божков, Иван Танев - Универсалния, са единствено част от българите, които живеят в Дубай, до момента в който България ги търси. Божков е с 19 висящи обвинявания по 4 разнообразни каузи и не може да бъде екстрадиран. Причината е, че няма конвенция сред България и ОАЕ за изгонване на обвинени. А тези, които са вложили в Дубай, се употребяват със протекция.

Крум Зарков разгласи, че е направил първите стъпки България да се контракти с ОАЕ за екстрадицията на обвинени. Тече и разискване на меморандум с емирствата за съдействие в разнообразни сфери.

" Не са единствено тези известни имена, които излизат в общественото пространство. Много са българските жители, към които се водят каузи. Получаваме доста молби, които според законодателството на Обединените арабски емирства, би трябвало да изпратим към техен представител и той да поеме идващите дейности. До този миг не сме получавали в никакъв случай отговор от ОАЕ. Не желая да предизвикам дипломатически скандал, не споделям, че е преднамерено. Надявам се с това съдействие да решим дългогодишни проблеми. Десетки години хора със съществени обвинявания се укриват в Дубай. Това е една от огромните цели на ведомството ", съобщи служебният правосъден министър Крум Зарков в студиото на " Опорни хора ".

На последното си съвещание държавното управление на Гълъб Донев утвърди план на меморандум за съгласие сред Министерството на образованието и науката (МОН) на България и Министерството на образованието на Обединените арабски емирства.

За първи път ще бъде основана нормативна рамка за съдействие в региона на общото, професионалното и висшето обучение сред България и Обединените арабски емирства.

Сътрудничеството ще включва продан на информация, образование на учители, основаване и създаване на образователни стратегии, в това число и езиково образование. Предмет на обмена на информация ще бъде просветителното обмисляне и научно-изследователска активност. Ще бъде проучено и признаването на университетски квалификации, добити в образователните заведения в двете страни. Това допуска, че и министърът на образованието проф. Сащо Пенов ще бъде член на делегацията, само че удостоверение още няма.

До президента Радев е изпратено предложение в делегацията да бъдат включени един-двама представители на Борда за другарство и съдействие с ОАЕ (Метин Казак, Стоян Денчев, Камен Алексиев, Милен Керемедчиев и др.), само че по информация на Епицентър. бг никой от тях не е получил покана да съпровожда президента в Дубай и Абу Даби.

Човекът, който приготвя визитата Радев е Иван Йорданов, общоприет консул на България в Дубай. Досегашният дипломат Богдан Коларов след приключване на мандата му и приемане на най-високия медал на ОАЕ се завърна в София, а титуляр към момента няма.

Както е известно на 26 май т.г. Външното министерство на ОАЕ изпрати нота до София, с която разгласи, че има намерение да закрие посолството си в София, най-вероятно заради липса на вложения и действени стопански връзки. Очаква се Радев ще помоли президента на ОАЕ да не затварят задачата си в българската столица.

В ОАЕ несъмнено са отчели и обстоятелството, че нито един български общественик не почете ревюто Експо-2020, което се организира в Дубай.

По време на визитата си през 2018 година на срещата си с престолонаследника на Абу Даби и тогава заместник-върховен главнокомандващ на Водоснабдителна система на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян министър председателят Борисов изрази желанието и желанието на страната ни да взе участие в Световното универсално ревю “Експо 2020 ” и това се случи, само че ревюто беше неглижирано от българските държавници.

Годишният Брутният вътрешен продукт, който генерира Дубай, е 83,4 милиарда $. В ОАЕ живеят към 7000 български жители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР