Президентът Румен Радев заедно с Петър Стоянов, Георги Първанов и

...
Президентът Румен Радев заедно с Петър Стоянов, Георги Първанов и
Коментари Харесай

Четирима президенти се събират в родното село на Желю Желев, за да ...

Президентът Румен Радев дружно с Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще открият паметна плоча на Желю Желев в родната му къща в село Веселиново. Церемонията ще бъде на 7 ноември от 12 часа, заяви кметът на община Смядово Иванка Петрова, представена от шуменския уебсайт " Шум.бг ". Първият демократично определен президент на България (1990 година до 1997 г.) си отиде на 30 януари 2015 година на 79-годишна възраст.

За откриването на плочата ще дойдат също дъщерята на Желю Желев и двамата му братя.

„ Идеята за плочата е на президента Румен Радев. Той е видял снимана къщата на Желю Желев във Веселиново, която не е в положително положение. От президентството се свързаха с мен и обсъдихме какво може да се направи. Решено бе да се сложи паметна плоча ", изясни Иванка Петрова.

Тя добави, че плочата е направена от мрамор. На нея е написано, че в тази къща е живял първият демократично определен президент на България Желю Желев, годините на раждането му и гибелта му. За ремонт на стените на къщата и за паметната плоча общината в Смядово отпуснала 3000 лева

„ В бъдеще имаме концепция една от стаите на къщата да бъде подредена като музей с движимости на доктор Желев. Също по този начин ще предложа на Общинския съвет улица в Смядово или Веселиново да бъде кръстена на негово име “, сподели още кметицата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР