Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за съставяне на
Коментари Харесай

НА ЖИВО Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев връчва втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление. По конституция той отива при втората по величина парламентарна група - „ Продължаваме Промяната - Демократична България ”.

Мандатът би трябвало да бъде получен от претендента за министър-председател. Първоначално постигнатото единодушие за ротационен министър председател предвиждаше през първите девет месеца министър председател да бъде акад. Николай Денков, а в идващите девет - Мария Габриел.

От ГЕРБ-СДС обаче замразиха договарянията сред двете обединения. Първите упорстват поради обрата от последните дни първоначално отпред на експертния кабинет да застане Мария Габриел. Позицията на ПП-ДБ е, че няма да вършат взаимни отстъпки непременно.

" Искам да изразя своето персонално почитание към вас, познавайки ви в качеството на длъжностен министър. Също по този начин да изразя своето схващане на деликатността на обстановката. Като президент и висш главнокомандващ съм зает с националната сигурност и предназначен да защищавам страната.

Искам да заявя, че тъкмо поради това, за мен е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат в случай изтеклите записи и да поверя ориста на България в ръцете на вашите водачи.

Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в администрацията, поръчката за вмешателство в изборите и дискредитирането на европейските институции. Аз съм предназначен да защищавам Конституцията, по тази причина съм задължен да връча този мандат. Неговото оползотворяване е ваше право. 

Но за запазване на вашето достолепие и имиджа на България пред нашите европейските сътрудници, ви приканвам да преосмислите целесъобразността на този мандат, който към този момент е дискредитиран ", сподели Радев. 

" Благодаря ви, господин президент. Единодушни сме, че България има потребност от устойчиво държавно управление, което да взема решение проблемите на хората и да придвижи европейския път на България. България има потребност и от парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят финансовите разноски, лечебните заведения, учебните заведения. Затова е доста значимо Народното събрание да продължи да работа, отвърна Денков. 

Припомняме, че в събота на изключителна конференция Мария Габриел разгласи, че " замразява " договарянията за ротационно държавно управление, дружно с претендента на смяната акад. Николай Денков.

„ Много прилагателни се изрекоха за тези записи, само че казусът е доста по-дълбок. Той визира моралните устои на политическата класа. Без доверието в политиците няма по какъв начин да реализираме огромни национални цели.

Очаквам политическите партии да премислят освен своите стратегии и съдружните съглашения, а политическия морал, правилата и методите да вършат промени “, съобщи президентът, разяснявайки записите от Националния съвет на Политическа партия, изнесени от Радостин Василев.

" Алабализмите не са мой способ. Очевидно те са способ на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят какво са имали поради, както следва да обяснят и доста други неща ", добави той.

Очаквайте детайлности!



е

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР