Президентът Румен Радев връчи втория мандат на втората политическа сила

...
Президентът Румен Радев връчи втория мандат на втората политическа сила
Коментари Харесай

Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, но призова да преосмисли дали да го реализира

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на втората политическа мощ в 49-ото Народно заседание - парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Държавният глава разпореди на акад. Николай Денков втория изследователски мандат да предложи проектосъстав на кабинет.
 
 БГНЕС

" Искам да изразя своето персонално почитание към Вас, познавайки Ви като министър в няколко държавно управление, и да изразя цялостно схващане на деликатността на обстановката, в която се намираме сега. Пряко зает съм с националната сигурност и съм предназначен да защищавам българската държавност. Тук желая да заявя, че тъкмо поради това, аз нецелесъобразно от моя страна, да Ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя бъднините на България в ръцете на водачите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите обществени признания, поради торпелирането на българския суверенитет. Наклеветяването и плануваната чистка в държавната администрация, поръчката за вмешателство в изборите, и дискредитирането на европейски институции и името на България ", уточни Радев пред представители на ПП-ДБ преди да връчи проучвателния мандат.

" Аз съм предназначен да защищавам Конституцията и аз съм задължен да връча този изследователски мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в точно на запазване на Вашето достолепие и политическа вероятност и запазване на имиджа пред нашите европейски сътрудници ", съобщи той. И прикани: " Призовавам ви да преосмислите напълно целесъобразността от изпълняването на този мандат, защото съгласно мен той към този момент дискредитиран ", разяснява Радев.

Акад. Николай Денков съобщи, че България има потребност от устойчиво постоянно проевропейско държавно управление и постоянен парламент, за приемане на нов бюджет, за финансовите разноски, учебните заведения, детските градини, лечебните заведения и заплатите. " Имаме потребност от държавно управление, което да взема решение проблемите на хората и да следва европейското развиване на България ", посочи Денков.

" Много е значимо Народното събрание да продължи да работи постоянно. Чакат ни промени в Наказателен кодекс, в това число за войната по пътищата, промени в правосъдната система, с цел да може страната да върне справедливостта у хората ".

Той съобщи, че ще водят в идващите дни договаряния с другите парламентарни сили , с цел да съумеят да сформират държавно управление, с цел да може да извърши задачите, които са залегнали в управническата им стратегия.

" Надявам се това изпитание да бъде подкрепено и идната седмица да имаме държавно управление ", съобщи той.

Радев се обърна към Денков с думите: " Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате " . В отговор акад. Денков уточни, че е осведомен, само че не се плаши от компликациите.

След като получи втория изследователски мандат от президента, групировката ще има седем дни, с цел да предложи на президента конструкция и състав на кабинет или да върне мандата несбъднат.

ГЕРБ-СДС замрази договарянията с ПП-ДБ след изтеклия запис от Националния съвет на Политическа партия. Двете обединения преговаряха за ротационно ръководство - първо 9 месеца с министър председател акад. Николай Денков, а идващите 9 - с министър председател Мария Габриел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР