Президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на правителство
Коментари Харесай

Президентът връчи мандат на „Продължаваме Промяната”

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на държавно управление в границите на настоящия парламент. Папката с мандата одобри претендентът за министър председател Асен Василев.

„ Продължаваме Промяната” разполага със седем дни, с цел да предложи състав на ново държавно управление.

Ако той не бъде утвърден от Народното събрание, президентът ще връчи мандата на втората по величина политическа мощ - ГЕРБ-СДС, които към този момент оповестиха, че ще го върнат.

След това Радев ще би трябвало да избере трета парламентарно показана партия, на която да даде мандата за съставяне на държавно управление. Ако и тя не успее, следва длъжностен кабинет и предварителни парламентарни избори.

По-рано през днешния ден „ Продължаваме Промяната” разгласи програмата, с която ще договаря с възможни бъдещи съдружни сътрудници за съставяне на нов кабинет. Програмата съдържа осем точки:
Решителни стъпки в битката с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с проверяващи функционалности и избор на господин Бойко Рашков за неин ръководител, както и приемане на нов закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания и корупция;Промени в Закона за правосъдната власт, с които се вкарва механизъм за отчетност и следствие на основния прокурор, който закон ще бъде показан от Министерство на правораздаването до дни;Приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, които закони ще дадат опция България да стартира усвояването на 13 милиарда лв. безплатни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, съвременни класни стаи, енергийно ефикасни семейства и др.;Промени в Закона за публичните поръчки и подписване на съглашението за новия пакет европейски оперативни стратегии за интервала 2021-2027 на стойност 3,7 милиарда лева и обезпечаване на тяхното осъществяване по транспарантен и легален начин;Довършване на Стратегическия проект на България за развиване на земеделието и селските региони, който ще обезпечи на селскостопанските ни производители 16 милиарда лева;Осигуряване на енергийна диверсификация посредством дотъкмяване на гръцката газова връзка, с цел да получаваме на ниска цена газ от АзербайджанИзбор на самостоятелни и способени членове на водещите регулаторни органи като Комисия за защита на конкуренцията, Българска народна банка и КФН за обезпечаване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и унищожаване на злоупотребите с цените на горивата и главните артикули и услуги;Обособяване на организацията по горите като самостоятелна държана организация, към която да преминат всички горски стопанства; прекъсване на злоупотребите в горските стопанства и на закононарушенията по отношение на българската гора.
След приемане на мандата за сформиране на държавно управление Политическа партия ще излъчи преговорен екип, управителен от Кирил Петков, който ще договаря с „ всеки национален представител”, подготвен да поддържа програната „ по разбиране и по самостоятелен от задкулисието начин”.

От „ Продължаваме Промяната” изрично декларират, че няма да водят договаряния с Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и с „ всички други народни представители, които не са свободни да вземат независими решения без предварителното единодушие на гореописаните лица или техни господари”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР