Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на 113 курсанти

...
Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на 113 курсанти
Коментари Харесай

113 курсанти и 13 кадети във Велико Търново получиха първите си пагони от президента

Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на 113 курсанти и 13 кадети от 145-и випуск „ Васил Левски “ на Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “. Тържественият обред се състоя пред постройката на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “ във Велико Търново. Сред гостите бяха заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

За отличник на Випуск – 2023 на НВУ „ Васил Левски ” бе почетен курсант-старшина Богдан Венциславов Кенаров от специализация „ Разузнаване ”. Той получи юбилеен орден „ Васил Левски “ от името на министъра на защитата и академичната премия „ Полковник Борис Дрангов “ от НВУ „ Васил Левски “.

Президентът Румен Радев и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри почетния строй и връчи пагоните, дипломите и премията на първенеца на випуска. Той приветства всички присъстващи с думите: " Провеждането на днешния церемониален акт точно тук, в старопрестолния град, припомня за уроците на хилядолетната ни история ". Бушуващата война ясно ни припомня, че отстояването на националните и съюзни ползи ще бъде все по-сложно и отговорно, че значимостта на вашето предопределение ще пораства непрестанно, съобщи Радев в словото си към випускниците.

" През годините на образование усвоихте нови познания и в този момент с горделивост стоите в този строй. Убеден съм, че с боязън и неспокойствие очаквате да прекрачите прага на военните формирования – направете го с гордо вдигната глава ", сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов към випускниците.

Утрешните командири, преди встъпването си в редовете на въоръжените сили, получават своето ентусиазъм от славните обичаи на своите прародители, от героите и светините на нацията, сподели заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. Считам за доста показателен обстоятелството, че обреклите се да служат на отечеството военни водачи през днешния ден вземат своето духовно причестяване точно от Васил Левски – най-големият и важен народен воин на България и същински образец за това по какъв начин човек не трябва да се отхвърля от концепциите си, добави той.

Кметът Даниел Панов поздрави младежите, приключили висшето си и професионално военно обучение във Велико Търново. Приветствени думи насочи и ректорът на НВУ „ Васил Левски “ бригаден военачалник Иван Георгиев Маламов. Митрополит Гавраил прочете молитва.

Тази година 136 випускници получиха дипломи. Курсантите, обучавали се в трите факултета на университета, са 103-ма, 13 от тях получиха грамота за отличник на военна специализация, а 14 - грамота Cum Laude за реализиран отличен триумф в курса на образование.

Десет са випускниците военнослужещи в задочна форма на образование, които получиха лейтенантски пагони. Кадетите, които получиха своите свидетелства за образование в Професионалния сержантски лицей, са 13.

Общо 13 са отличените с грамоти лейтенанти измежду випускниците за класиране на призови места в държавни военни шампионати и шампионати. За състезател на випуска бяха удостоени лейтенант Николай Георгиев Шинлаков и лейтенант Деси Валентинова Бельова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР