Президентът Румен Радев връчи папката с проучвателния мандат за съставяне

...
Президентът Румен Радев връчи папката с проучвателния мандат за съставяне
Коментари Харесай

Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на Продължаваме Промяната

Президентът Румен Радев връчи досието с проучвателния мандат за сформиране на държавно управление на кандидат-премиера на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) Николай Денков.

При президента бяха  също съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев, както и ръководителят на парламентарната група Андрей Гюров.

" Получавате този мандат в първия работен ден на новата година, когато обичайно си пожелаваме здраве, когато гледаме с вяра и очакване за повече разсъдък, разговор и съгласие, за единство към значимите за страната ни цели. Вярвам, че ще потребление времето на актуалната седмица, с цел да потърсите нужната поддръжка от останалите политически сили. Така че в границите на 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерски съвет ", сподели президентът Румен Радев след връчването на мандата. 

И пожела триумф на " Продължаваме промяната ".

" Приемам от името на Политическа партия този втори мандат с ясното схващане, че задачата е извънредно сложна. Много хора дори споделят, че е невъзможна. Въпреки това ние сме уверени, че би трябвало да създадем всичко, което е належащо, с цел да съставим държавно управление през сегашния мандат. Натрупани са доста проблеми, забавени са доста промени, и имаме потребност от държавно управление, което да сплотява хората и да взема решение техните проблеми ",  каза след връчването на мандата претендентът за министър председател на " Продължаваме промяната " акад. Николай Денков.

" Затова и променихме метода за подготовката и реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, с цел да дефинираме 4 национални цели, които считаме, че сплотяват хората и политическите обединения, и да създадем лист от действия, които в случай че осъществим през 2023 година, ще се приближим към осъществяването на тези национални цели и ще върнем доверието на хората в политиците. В разискването на тези цели и осъществяването им се включиха 3 обединения - Демократична България, Българска социалистическа партия и БВ. Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат. Подготвената декларация ще бъде импортирана като план на решение в Народно събрание с концепцията, че Народно събрание би трябвало да поддържа тези решения. Ако този план на декларация получи поддръжка от болшинството, ще върнем мандата със със лист с министри. Ако не получи, - ще върнем мандата несбъднат. Надявам се, че идващите дни ще бъдат изпълнени с разсъдък. Предоставям Ви копие от тази декларация ", добави още той.

На 14 декември 2022 година народните представители не утвърдиха кандидатурата за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за сформиране на държавно управление. " За " него гласоподаваха 113 депутати, " срещу " бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за министър председател с първия мандат на ГЕРБ-СДС пристигна от ПГ на ГЕРБ, ПГ на Движение за права и свободи, както и ПГ на " Български напредък ", само че гласовете на депутатите от тези партии не доближиха.

По устав, когато претендентът за министър председател не е утвърден от Народното събрание, идващите две решения за конструкция и състав на кабинета не се гласоподават. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

" Наивни излязоха положително и злото, хората заложиха на злото, злото победи и хората завоюваха. Днес се случи тъкмо това. Имахме неповторим късмет да продължим по различен метод в политиката. Не скърбя и за момент, че поставих старания и че се срещнах с тези хора зад мен, и им благодаря, че го направиха. Благодаря за доверието и професионализма ", сподели Габровски на екипа от министри, с който възнамеряваше да работи.

" По-малко съм оптимист за това, което следва на България. Може би ще прекараме една година от избори в избори, което е тъжно ", разяснява още Габровски.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да образуват държавно управление, ПГ на " Продължаваме промяната " поканиха всички партии на диалози за сформиране на държавно управление.

На първата намира се отзоваха всички партии в 48-то Народно заседание като се изключи " Възраждане ". ГЕРБ и Движение за права и свободи, обаче, напуснаха срещата с " Продължаваме промяната ", а на диалозите за сформиране на държавно управление останаха Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък ".

" Щастлив съм, че толкоз партии се отзовахте. Целта на срещата е да се обсъдят целите, тъй че да се сформира държавно управление, което да ръководи страната устойчиво. Преди няколко дни изпратихме покана за всички партии, в която изложихме целите ни за обществената политика, подпомагането на бизнеса, както и приемането ни в Шенген и Еврозоната. Всички вие споделяте тези цели. Главна цел ни е да приказваме за това какви цели ще ни обединят и всяка партия да добави свои оферти ". Това съобщи акад. Николай Денков, номинираният за министър председател от " Продължаваме промяната " при започване на срещата с парламентарните групи.

" Струва ми се, че влизате в роля на кукла на конци и зад вашия необятен научен облик стоят номинациите, които обявихте в ефирен ефир. Считаме, че хора, които през 8-месечното си ръководство потвърдиха, че не могат да се оправят в държавно управление, не могат и в този момент да го създадат. Бил сте министър в наше държавно управление, след което сте избрали да участвате в други държавни управления, имате свои качества. Силно ни тормози, обаче, че в стратегия без ясни констатации Вие търсите разговор за разискване на бъдещи обединения. Участието ни в такива диалози се изчерпва до тук ", разяснява водачът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, след което напусна срещата.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска от Денков да " начертае една основа, от която да тръгнем, и да поставите Вашата позиция по наши цели, които са изказани от Движение за права и свободи. Като да вземем за пример, вашето предопределение като министър в прорез с Конституцията, като да вземем за пример взломовете по домовете на къщите по инструкции на Рашков. Трябва да поговорим първо за това. Относно правосъдната промяна, ние от дълго време сме изложили своята позиция. Освен, че би трябвало да приказваме за разпоредбите и промените, би трябвало да приказваме и за кадруването. Те не би трябвало да бъдат смесвани обаче. Когато приказваме за положителни планове би било добре те да са подплатени с обстоятелства, а не назад ”, акцентира Карадайъ.

“За да се включи Кирил Петков в ръководството на страната, той е направил доста персонални жертви, което би трябвало да е регистрирано ”, съобщи акад. Денков, след което парламентарната група на Движение за права и свободи напусна залата. “Вие не ми давате отговор на въпроса. Не ме интересува биографията на Петков, питах ви по какъв начин ще коментирате позицията на Конституционния съд, че Кирил Петков е упражнявал министерския си пост в прорез с конституцията ”, съобщи Карадайъ.

Последва и втора среща, на която отидоха единствено Българска социалистическа партия, " Български напредък " и " Демократична България ".

По време на втората среща беше оповестено, че се върви към подготовка на вид на програмна декларация, в която да бъдат включени главните национални цели, към които партиите да се обединят при сформирането на държавно управление.

Акад. Денков сподели, че през коледно-новогодишните почивни дни ще работят по правене на декларацията, и уточни, че " крайният документ ще бъде това, което ще представим пред всички, и в случай че имаме единодушие, ще представим и в пленарна зала. Ние не работим единствено за мандата, значимо е да забележим тези тематики, които ще ни дефинират без значение от разликите ни ", изясни той.

В края на срещата Кирил Петков означи, че е окуражен.

" Вярвам, че българските жители виждат кои са значимите цели за тях. Промяната ще бъде малко по-бавна и малко по-трудна, само че ще стане ", приключи съпредседателят на " Продължаваме промяната ".

По думите на кандидат-премиера акад. Николай Денков с декларацията ще се разбере дали от " Продължаваме промяната " имат поддръжка за сформиране на държавно управление.

От " Продължаваме промяната " канят всички заинтригувани парламентарни групи да изчистят крайния текст на тези цели и задания, да го оформят като програмна декларация с упованията на 5 януари тя да бъде включена за гласоподаване в пленарна зала.

Ако тази декларация не бъде призната от Народното събрание, от " Продължаваме промяната " ще върнат незабавно мандата за сформиране на кабинет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР