Президентът Румен Радев връчи на Робърт и Нели Гипсън специалната

...
Президентът Румен Радев връчи на Робърт и Нели Гипсън специалната
Коментари Харесай

Президентът връчи на Робърт и Нели Гипсън специалната награда на БДФ за дарителство

Президентът Румен Радев връчи на Робърт и Нели Гипсън специфичната премия на Българския дарителски конгрес за персони със важен принос за развиване на дарителството в страната.

Отличието е израз на признателността на дарителската общественост в България за приноса на семейство Гипсън за реализацията на голям брой благородни дела и признателност за тяхната благотворителност в образованието, културата и за съхраняването на българската памет.

Това стана на през днешния ден на церемонията по връчването на четиринадесетите годишни награди " Най-голям корпоративен донор ". Държавният глава, който беше хазаин на церемонията, връчи наградата в самостоятелната категория. Тази година той се присъжда на дългогодишните филантропи семейство Гипсън, които участваха персонално, съобщи Българска телеграфна агенция.

Историята им е ослепителен образец за " заразната мощ " на положителното, за това, че силата на дарителството опустошава всевъзможни граници, сподели президентът Радев. Няма премия, която да се съизмери с възприятието за вътрешно задоволство от това, че даваш крила на гения, упоритостта и фантазиите на хиляди млади българи, добави президентът.

От 2004-та година насам близо 1300 наши студенти са подкрепени със стипендии от основания фонд на семейство Гибсън, със съдействието на фондация Свети Свети Кирил и Методий и Американската фондация за България. Стипендията е 8 000 лв. за четири години, по 2 000 лв. всяка година до довеждане докрай на курса бакалавърско образование. През последните 15 години 1200 студенти са получили финансова помощ на обща стойност над два милиона лв..

Дарителското семейство поддържа и българското учебно заведение " Христо Ботев " в Ню Йорк. Със средства на Нели и Робърт Гипсън е закупено съоръжение за Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей и библиотека " Гео Милев " в Монтана, реставрирани са манастирът " Св. св. Петър и Павел " в Лясковец, иконите и иконостасът на храм " Вси светии " в Тетевен. Роялът " Стейнуей " в залата на българското генерално консулство в Ню Йорк също е тяхно подаяние. Благодарение на семейство Гипсън в България остава неповторим фотоархив върху над 180 стъклени негатива -фотографии от 1912-1913 и 1940 година Пак с финансовата помощ на Нели и Робърт Гипсън става допустима изложбата " Основоположници на българската снимка: Карастояновите ", която показва в фотоси 200-годишната история на прочут самоковски жанр.

В изявлението си на церемонията президентът Радев уточни, че дарителството има здрави корени в обществото ни, които водят надалеч обратно към Възраждането и възрожденски идеали, към съграждането на нова България. Хората от едно време доста добре са проумели, че имането има смисъл, единствено когато го влагаш в строеж в работа на обществото. Мисълта за строеж, а не за обир е владеела мозъците на нашите видни общественици и държавници от това време. Затова и българинът по силата на тази традиция продължава да дава през днешния ден, сподели Румен Радев и добави, че всеки подарява съгласно опциите си, по тази причина и той не дели донорите на дребни и огромни. Защото дарителството не значи да дадеш финансови средства, а да имаш съзнателен метод към проблемите на другите и към развиването на цялото общество.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР