Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство в

...
Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство в
Коментари Харесай

Първи мандат за кабинет – връчен, ново предложение за премиер и 8 приоритета

Президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на държавно управление в границите на сегашния парламент на Асен Василев, препоръчан от „ Продължаваме Промяната “ (ПП) за министър-председател. Съставът на бъдещия кабинет ще бъде разискван идната седмица след съвещания с евентуалните съдружни сътрудници.

При връчването на мандата президентът Румен Радев сподели, че България е в политическа, икономическа и обществена рецесия. Българите споделят основателни паники за растящите цени, за възходящата неопределеност, добави президентът. Според него българските жители имат потребност от сигурност и отбрана на публичния интерес.  

След като взе мандата, Василев сподели, че в рецесиите, които България би трябвало да посрещне, е извънредно значимо да имаме кабинет. По думите му е належащо този кабинет да работи в полза на жителите, а не на статуквото и той в действителност да отстоява българския интерес и независимостта на нашата страна.

На излизане от президентската институция Василев сподели, че първо би трябвало да се откри политическа поддръжка за програмата на този кабинет, след което ще бъде разискван персоналният състав.

Номинацията на Асен Василев беше оповестена от министър-председателя в оставка Кирил Петков по-рано през днешния ден във видеоизявление. В актуалното държавно управление в оставка Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите. Той беше и длъжностен министър на финансите в първия длъжностен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Бил е министър на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков от март 2013 година до 29 май 2013 г. 

Петков дефинира обстановката в страната като „ исторически вододел “. Няма да допуснем шепа хора да ограбват публичните средства, няма да допуснем прокурорите да не престават да бездействат, няма да допуснем непознати дипломати да дават ултиматум на българската страна до 12:00 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, тъй като не ни е боязън, уточни Петков. 

След видеообръщението от пресцентъра на „ Продължаваме Промяната “ изпратиха известие, в което се показва, че партията ще излъчи преговорен екип, отпред с Кирил Петков, който „ ще договаря с всеки депутат, подготвен да работи по разбиране и по самостоятелен от задкулисието метод. “ 

От партията разпространиха и „ програмата на бъдещо държавно управление на смяната “ в осем съществени точки:

 yes  Решителни стъпки в битката с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с проверяващи функционалности и избор на Бойко Рашков за ръководител, както и приемане на нов закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания и корупция;

 yes  Промени в Закона за правосъдната власт, с които се вкарва механизъм за отчетност и следствие на основния прокурор, който закон ще бъде показан от министерство на правораздаването до дни;

 yes  Приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, които закони ще дадат опция България да стартира усвояването на 13 милиарда лв. безплатни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, съвременни класни стаи, енергийно ефикасни семейства и др.;

 yes  Промени в Закона за публичните поръчки и подписване на съглашението за новия пакет европейски оперативни стратегии за интервала 2021 - 2027 на стойност 3,7 милиарда лева и обезпечаване на тяхното осъществяване по транспарантен и легален начин;

 yes  Довършване на Стратегическия проект на България за развиване на земеделието и селските региони, който ще обезпечи на селскостопанските ни производители 16 милиарда лева;

 yes  Осигуряване на енергийна диверсификация посредством дотъкмяване на гръцката газова връзка, с цел да получаваме на ниска цена газ от Азербайджан;

 yes  Избор на самостоятелни и способени членове на водещите регулаторни органи като Комисия за защита на конкуренцията, Българска народна банка и КФН за обезпечаване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и унищожаване на злоупотребите с цените на горивата и главните артикули и услуги;

 yes  Обособяване на организацията по горите като самостоятелна държана организация, към която да преминат всички горски стопанства. Спиране на злоупотребите в горските стопанства и на закононарушенията по отношение на българската гора.

От „ Продължаваме Промяната “ обявиха, че ще предложат нов кабинет само при съществуването на увереност, че в 47-ото Народно заседание има най-малко 121 народни представители, които ще слагат преди всичко посочените в изказването на премиера в оставка цели.

Досегашните съдружни сътрудници на държавното управление, водено от Кирил Петков – Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, дадоха поръчка, че ще вземат участие в диалозите.

Вицепремиерът в оставка и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи в коридорите на Народното събрание, че се връщат на масата на договарянията с „ Продължаваме Промяната “, откакто изискването им Кирил Петков да не е министър председател в нов кабинет е било изпълнено. Тя уточни, че договарянията ще бъде водени само по политики, които би трябвало да бъдат ясно написани със периоди в програмата на държавното управление. Нинова прикани „ Продължаваме Промяната “, „ Демократична България " и „ ИТН " да се концентрират върху нещата, които ги сплотяват, а не върху тези, които ги разделят.

Съпредседателят на „ Демократична България ” (ДБ) Христо Иванов от своя страна съобщи, че номинацията на Асен Василев не е била авансово съветвана и занапред груповите органи в трите партии ще се произнесат по нея. Иванов добави, че в диалозите с Политическа партия няма да има непреодолими линии и дефинира като най-нежелана развръзка провеждането на нови избори.

ГЕРБ-СДС няма да води никакви диалози за поддръжка на държавно управление в границите на този парламент с какъвто и да е мандат, съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание ръководителят на парламентарната група (ПГ) Десислава Атанасова. Считаме, уточни тя, че е редно по най-бързия метод да има предварителни парламентарни избори.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР