Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на признати медици и

...
Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на признати медици и
Коментари Харесай

Президентът награди признати медици и здравни специалисти

Президентът Румен Радев връчи държавни оценки на приети медици и здравни експерти по случай Световния ден на здравето.

Сред отличените са проф. доктор Пенка Переновска за развиване педиатрията и детската пулмология, ръководителят на регионалната болница в Кърджали проф. доктор Тодор Черкезов, проф. доктор Надежда Гаврилова, която има важен принос за развиването на детската анестезиология, както и проф. доктор Иван Костов за значими заслуги към майчиното и детското опазване на здравето.

Почетният знак на президента получи и Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

" Искрено имам вяра, че с хора, отдадени на своята специалност като вас и с напъните на всички институции, ние като общество и страна можем и би трябвало да изградим една още по-добра система на българското опазване на здравето, система на високо равнище, с високо качество на медицинските услуги, налична за всички български жители ", означи президентът Радев.

Проф. доктор Красимир Гигов получи най-високото държавно отличие медал „ Стара планина “ първа степен за заслуги за развиването на системата на опазването на здравето: 

" Всяка година Световната здравна организация излиза с апел във връзка с здраве за всеки и би трябвало ние да помислим в това отношение. Достъпът до здравната система, съответното лекуване, финансовия баланс в системата сред лечебни заведения, доболнична помощ, профилактика, която е основа на опазването на здравето, т.е. един баланс сред тях. И когато приказваме за здраве, би трябвало да знаем също и формулировката на Световната здравна организация - здравето не е единствено физическо здраве, здравето е и ментално психическо здраве, както и обществено благоденствие. Тоест единствено тогава човек може да бъде спокоен и в действителност здрав и пълностоен за обществото ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР