Президентът Румен Радев възлага утре на ГЕРБ втория проучвателен мандат

...
Президентът Румен Радев възлага утре на ГЕРБ втория проучвателен мандат
Коментари Харесай

Радев връчва мандата на ГЕРБ утре, тя го връща веднага

Президентът Румен Радев разпорежда на следващия ден на ГЕРБ втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

Това оповестиха депутати от партията на Бойко Борисов, като анонсът бе доказан и малко по-късно от публично известие от " Дондуков " 2.

Без изненада, и през днешния ден от ГЕРБ обявиха, че незабавно ще върнат мандата. Тоест, няма да се пробват да договарят за кабинет в границите на настоящия парламент.

" Получихме покана за на следващия ден, четвъртък, в 11 часа, за връчване на втори изследователски мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва претендент за министър-председател, както и ще върне незабавно проучвателния мандат ", затвърди председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в коридорите на Народното събрание.

Въпросителната е на кого президентът ще връчи третия мандат, поради поръчката му, че първо ще организира съвещания с партиите.

По конституция той има 7-дневен период за връчването на последния мандат.

Неофициално, консултациите ще стартират идващия понеделник. Заявката на президента е, че желае да чуе концепциите на всички обединения - по какъв начин си показват, че могат да изпълнят мандата.

Засега поръчка, че желаят да опитат да сформират държавно управление дават от Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " ИТН ".

От " Продължаваме промяната " са склонни на диалози с левицата и с Демократична България като мандатоносители, само че не и с партията на Слави Трифонов.

Който и да вземе мандата обаче ще би трябвало да убеди Политическа партия да влезе още веднъж в ръководство с Има Такъв Народ, която от групировката на Кирил Петков и Асен Василев дефинират като " мафия ".

Макар и последната групировка официално да може да протака договарянията, през вчерашния ден президентът бе категоричен - в случай че има предварителен избор, то той би трябвало да се организира при започване на октомври. Тоест, на 2 или 9 октомври. Което значи разформироване на Народното събрание при започване на август, защото следват два месеца служебно държавно управление.

В същото време на масата са над 20 закона, които Народното събрание би трябвало да одобри, с цел да усвоим парите по проекта за възобновяване, като явно, времето на това Народно събрание няма да стигне за всичките.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР