Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона

...
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона
Коментари Харесай

Радев наложи вето върху предоставянето на БТР-и на Украйна: Трябват ни при защита и бедствия

Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание Закона за одобрение на Споразумението, с което България дава безплатно на Украйна бронирана транспортна техника. В претекстовете към ветото е маркирано, че народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда.
Според президента, предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се употребява точно при защитата на българската граница и за оказване на помощ на популацията при бедствия и повреди, в това число в мъчно налични зони.
„ Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските жители следва да бъдат първокачествен приоритет. Пресни са образците от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи още веднъж разчиташе на качествата на Българската войска, с цел да извърши навреме и дейно законово откритата си задача.
Случаите, когато службите за отбрана на популацията ще се сблъскват с сходни провокации ще зачестяват и това постанова укрепването, а не отслабването им “ е позицията на президента.
Вижте цялата позиция на президента:
М О Т И В И
ЗА ВРЪЩАНЕ ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА ЗАКОНА ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БРОНИРАНА ТРАНСПОРТНА ТЕХНИКА, ПОДПИСАНО В СОФИЯ НА 8 АВГУСТ 2023 Г. И В КИЕВ НА 13 НОЕМВРИ 2023 Г.
Уважаеми народни представители,
Със Закона за Ратифициране на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 година, България се лишава от военна техника с наличното към нея въоръжение и аварийни елементи. Като държавен глава и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България съм задължен да обърна внимание за вероятните отрицателни последствия от това решение и да дава опция за ново разискване.
Видно от претекстовете, съпътстващи закона, както и от предшестващото го Решение на Народното събрание от 21.07.2023 година за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна, техниката, която България се задължава безплатно да отдаде следва да е „ с отпаднала нужда за потребностите на Министерството на вътрешните работи “. Считам, че това събитие не е задоволително добре обследвано от народните представители.
От полемиките при приемането на законопроекта в Народното събрание е видно, че огромна част от тях не са били осведомени с съответния лист на предоставяната техника все още на гласуването, което ги слага в неспособност да преценяват дали тя фактически е с отпаднала нужда. Във водещата парламентарна комисия по защита единствено един неин член е взел присъединяване в разискването, а от дебатите в пленарната зала излиза наяве, че едвам няколко народни представители са се срещнали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в границите на един ден в допълнение ограничи опцията на депутатите да се осведомят за точните параметри на Споразумението, преди да го ратифицират.
Така не са взети поради военновременните задания, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното осъществяване е сложено под въпрос без съществуването на бронирана техника, а с такава, след осъществяване на съглашението, министерството няма да разполага. Лишаването на Министерството на вътрешните работи от качества не е придружено с каквито и да било действия за придобиване на нова бронирана техника. Не е известно дали такова е планувано и за по кое време. В плана на Закон за държавния бюджет за 2024 година не са планувани средства за придобиване на нужното за осъществяване на военновременните задания на Министерство на вътрешните работи съоръжение.
Още повече, че и сега Главна дирекция „ Гранична полиция “ не разполага с задоволително количество от нужната й високопроходима техника. Понастоящем този недостиг се компенсира с транспортна техника от Българската войска.
Предоставяната с това Споразумение на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се употребява при отбраната на българската граница – въпрос от основна значимост, както за вътрешната сигурност, по този начин и за осъществяването на външнополитическия приоритет на страната за пълноправното присъединение на България към Шенгенското пространство. Такава техника е изключително нужна на фона на неприятното положение на прилежащите към възпиращото оборудване пътища, които са същинско тестване за разполагаемата сега техника.
Важно е да се означи, че предоставяната техника е изключително подобаваща за прилагане във високопланинските погранични региони и при тежки зимни условия. Това е изключително належащо за осъществяването на задачата на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, призвана да оказва помощ на популацията при бедствия и повреди, включително в мъчно налични зони.
Пресни са образците от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи още веднъж разчиташе на качествата на Българската войска, с цел да извърши навреме и дейно законово откритата си задача. Климатичните промени допускат, че случаите, когато службите за отбрана на популацията ще се сблъскват с сходни провокации ще зачестяват, което постанова укрепването, а не отслабването им.
Уважаеми народни представители,
Предвид изложените претекстове и убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските жители следва да бъдат първокачествен приоритет, практикувам правото си по член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България да върна за ново разискване Закона за Ратифициране на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 г.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР