Президентът Румен Радев узурпира властсъс своите изказвания по отношение на

...
Президентът Румен Радев узурпира властсъс своите изказвания по отношение на
Коментари Харесай

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт - той не е суверенът

Президентът Румен Радев узурпира властсъс своите изявления във връзка с самодейността на Европейската организация за защита да се дават муниции на Украйна - това съобщи пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 година

Той напомни, че Народното събрание два пъти задължи държавното управление да даде нужното военно съоръжение на Украйна- един път на 3 ноември (с гласовете на 175 депутати - б.р.) и повторно на 9 декември.

Решението на парламентаза предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйнае продължаващо, а не еднократно, акцентира той.

" Радев споделя, че пази суверенна позиция на страната, нотой няма право, тъй като той не е суверенът на властта. Той няма право да споделя какво е решил, тъй като суверенът - Народното събрание - е задължило държавното управление.... Дори Радев споделя " в случай че Народното събрание още веднъж призове за доставка на оръжие ", нопарламентът не приканва, той взема решение и задължава държавното управление. Правителството не може да откаже да извърши обвързване, което му е вменено от Народното събрание. " - посочи той.

" България има големи благоприятни условия да създава снаряди, 155-милиметрови, и това го признава и министърът на защитата. Да, ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, само че ще ги произведем за Украйна, тъй като парите идват от Европейската организация по защитата, на която България е член от дълго време.Задълбочаването на нашата интеграция с Европейски Съюз значи ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях.... България е може би една от най-мощните промишлености за произвеждане на снаряди.България има благоприятни условия да освободи запас, а това е свръх запас, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе в европейските страни, през които да доближи до Украйна. Много благоприятни условия има, само че тези изявления узурпират власт от страна на президента. " - добави Костов.

По думите му, Радев се бори за състезание в левицата: " Той отхвърля да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на " Възраждане ". "

Не се вижда сигурен излаз и след тези избори, разяснява още експремиерът.

" Неспособността да се сформира държавно управление към този момент няколко пъти отпъжда гласоподавателите от урните и това понижава общото доверие вполитическите партии и те, в тази сложна за тях обстановка, се пробват да запазят твърдите си ядра. Успешните акции нападат периферни гласоподаватели, пробват се да привлекат нови гласоподаватели, до момента в който сега, когато всичко се свива, се пробват да запазят твърдите си ядра.Затова в държанието на партиите има толкоз доста червени линии. Те са, с цел да запазят твърдите си ядра. "

Иван Костов изказахипотеза за допустимо държавно управление на така наречен " хартиена коалиция " (ГЕРБ, Българска социалистическа партия и ДПС), без значение коя е политическата групировка, която ще завоюва вота на 2 април: " Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в доста от основните институции в страната.Това дава обещание продължаващо надълбоко разделяне в обществото, тъй като по основния въпрос - войната в Украйна - те са на друга позиция. "

Друг вид съгласно него е да се потърси огромна коалиция, " за която мнозина анализатори, доближени до ГЕРБ, подмятат в общественото пространство ".

" Това, което споделям,не демонстрира опция за конституционно мнозинство(ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС), макар че съм надалеч от политическите полемики сред партиите и връзките им ", съобщи той.

По думите му,правителство на малцинството, което да бъде гласувано от болшинството в Народното събрание, може незабавно да бъде разтърсено, тъй като Народното събрание диктува държанието на държавното управление: " Едно болшинство в Народното събрание против едно държавно управление на малцинството ще го направи на нищо за един месец единствено ", акцентира Костов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР