Президентът Румен Радев участва в официална церемония по подписване на

...
Президентът Румен Радев участва в официална церемония по подписване на
Коментари Харесай

България се присъедини към Европейския алианс за батерии


Президентът Румен Радев взе участие в публична гала по сключване на декларацията за присъединението на България към Европейския алианс за акумулатори. Това се случва във значим миг - в Европа текат огромни и диалогични процеси към единния пазар, тактиката за дълготрайна конкурентоспособност на Европейския съюз, сподели Радев в словото си.

Европа поема курс към решителна промяна за определяне на една ясна посока за реализиране на самостоятелност посредством развиването на новаторска, пълноценна всеобхватна промишленост и енергетика. От добиването на суровините през тежката промишленост придобиването и съхранението на сила от лични източници до цифровизация и чисти високи производства - тези процеси Европейският алианс за акумулатори играе основна роля и способства за развиването на Европа като водач за климатично-неутрална стопанска система, за одобряването на Европа като център на нововъведенията в региона на батериите и съхраняването на сила, акцентира Радев.

Той е уверен, че тези цели могат да бъдат реализирани с обединяването на капацитета на всички държави-членки. Радев увери, че България ще заеме значимо място в алианса и в бранша на европейската промишленост с добиването на цветни метали в България. България е шеста като стойност на този сегмент в целия Европейски Съюз от 27 страни. Той чака, че Алиансът ще огледа доста по-дълбоко на опциите за определяне на съдействие с българската просвета и промишленост.

Служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов съобщи, че Европа е пред огромна промяна - със заложените цели по декарбонизации и зелените технологии Европа ще стане по-силна и самостоятелна. Това е предизвикателство, за което всички вършим стъпки дружно,за да се случи. Това е цел, която да обезпечи високи приходи, нови работни места, устойчиви и гледащи към новото време, уточни Пеканов.

Той добави, че Европа в последната година стартира да се връща към корените си и да има повече схватливост да се прави повече индустриална политика. Индустриалната политика е ключва, съдействие сред вложителите, институциите и държавните управления. В такава политика се вършат верни политики, само че се взимат и неверни решения, посочи служебният вицепремиер по еврофондовете.

Той увери, че и България ще вкарва регулации в идващите години. Само усъвършенстваното законодателство няма да стигне, ще би трябвало и финансиране, сподели Пеканов, намеквайки, че би трябвало да се одобряват значимите закони за Плана за възобновяване и резистентност. Ключовото, с цел да може България да е сполучлива, е да има партньорства на европейско и световно равнище, което ще разреши на българските институции, вложения и произвеждане да се учи и притегля най-хубавите трендове, сподели още Пеканов.

Той е сигурен, че всеки ден се кове ориста на България - с напъните на науката, бизнеса и служебното държавно управление.

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев добави, че служебното държавно управление има един главен приоритет - да притегля задгранични вложения. Нивото на директните задгранични вложения е с 90% по-високо от 2021 година, удовлетворен е Пулев. Той е окуражен да стигне до идната фаза на развиването на задграничните вложения в България - да се привлекат огромни огромни вложения у нас и да се защищити стопанската система ни от резултатите на бъдещи геополитически рецесии.

Според него огромните вложители ни заобикалят поради неналичието на качествени терени и поради неналичието на тактика. " Сега преодоляхме тези проблеми с положителната работата сред всички институции. Заедно успяхме ", удовлетворен е министърът на нововъведенията. До дни в България ще се отвори нова процедура по Плана за възобновяване и резистентност за развиване на нови индустриални закони.

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов означи, че България има какво даде и с какво да помогне на Европа. Заедно с индустриалния капацитет България има положителни висши образователни заведения, регистрира Стоянов и ролята на образованието. Европа ни сподели пътя, уточни министърът, който се надява идната фабрика за акумулатори да бъде в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР