Президентът Румен Радев трябва да издаде указа за освобождаването на

...
Президентът Румен Радев трябва да издаде указа за освобождаването на
Коментари Харесай

Радев да издаде указа за Гешев до края на седмицата: Кирил Петков

Президентът Румен Радев би трябвало да издаде указа за освобождението на Иван Гешев от поста основен прокурор до края на седмицата, в случай че не се пробва да излезе от действителните си пълномощия. Това съобщи в предаването " Здравей, България ” съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. От Политическа партия се надяват въобще да няма идващ основен прокурор. Според Кирил Петков  идната огромна промяна, която би трябвало да бъде направена, е в службите.

  " Какво се случи през вчерашния ден? Когато преди година и половина заложихме Механизъм за следствие на основния прокурор, хората не му обърнаха доста внимание. Тази начална промяна беше засята тогава и тя стартира да провокира разнообразни динамичности – минахме през Венецианската комисия, Европейска комисия сподели, че това е доста значимо, стана изискване да си получим парите по ПВУ. Това сътвори спор в цялата система, тъй като основният прокурор не искаше тази промяна да се случи. Той мислеше, че това ще е против него, тъй като най-вероятно има защо да се тормози. Ние вкарахме доста по-рано промяната, която даде резултат през днешния ден ”, съобщи Петков.

" Акцентирам какъв брой е мудна смяната и тя се случва през институционалност. Трябва да продължим по същия метод ”, счита съпредседателят на Политическа партия.

Според Петков вчерашното гласоподаване във Висш съдебен съвет е " добра стъпка ”. " Този човек не е за тази позиция. Но би трябвало да продължим ”, продължи Петков.  

Относно поисканите от Гешев депутатски имунитети, Петков сподели, че от ПП-ДБ тази седмица оферират в Народното събрание да се направи комисия.

" Тя да не заседава дълго, само че да покаже какво се е случило, да вземем за пример в моя случай, прокуратурата е разкрила производството 2 години откакто го е затворила. Какво се е случило през 2 години, с цел да го възобновят? Ще упорствам съвещанията да са открити и нито ние, нито ГЕРБ ще оглавяваме тази комисия, с цел да няма никакви хрумвания, че се употребява за " чадър ”, сподели Петков.

" Отваря се комисията, изнасяме всички документи, с цел да се види прокурорите дали не са употребявали тези документи за " политическа бухалка ”. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисия, с цел да покажа, че тази комисия не се употребява за " чадър ” ”, сподели Петков.

От ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни партии за полемиките по Конституцията.

" Отваряме необятно дебата. Ние сме 63-ма от 240. Това е единственият метод систематично България да напредне ”, счита Петков.

" Това държавно управление ще ръководи до тогава, до момента в който има 121 депутати да го поддържат. Никой не може да избяга от личната си отговорност. Всички ние носим отговорност ”, разяснява още Петков.

" Това държавно управление ще остане единствено до тогава, до момента в който виждаме, че се движи в вярната посока. Надявам се, дружно с поддръжката от ГЕРБ, да продължим с действителни промени ”, сподели съпредседателят на Политическа партия.

Според него президентът Румен Радев би трябвало да издаде указа до края на седмица.

" Указът си е декрет, той би трябвало да се издаде бързо. Играта с времето не може да е тактическа игра на президента ”, счита Петков.

Петков е безапелационен, че идващ състав на Висш съдебен съвет би трябвало да избира идващ основен прокурор.

Самият той не бил удовлетворен от сегашния състав на Висш съдебен съвет. " Знаем по какъв начин последните 2 години не предприемаха никакви дейности, в този момент започнаха бързи дейности. Това, че има добър резултат от през вчерашния ден не ми дава комфорт, че този Висш съдебен съвет може да си прави работата както би трябвало. Бихме се радвали конституционните промени да се случват оптимално бързо и да движим България напред ”, сподели Петков.

Той сподели още, че в случай че е допустимо да бъде отстранена фигурата на основен прокурор без Велико национално заседание, това ще бъде направено. " Ако не може – тогава този човек би трябвало да стане един естествен админ, без да има цялата тази власт, която има сега ”, сподели Петков.

По тематиката " Бюджет ”, Петков сподели, че ще има нарастване на пенсиите, приходите ще не престават да порастват. Ще бъдат съкратени непотребните разноски по другите министерства и обществените предприятия.

Следващата стъпка е назначение на регионални шефове. В понеделник всичките сегашни подадоха оставки.

" С ГЕРБ взехме решение, че няма да слагаме политически лица, ще бъдат общественици. Търсим най-хубавите претенденти по области ”, сподели Петков.

" Реформата в службите е идната огромна промяна, която би трябвало да се случи. Ако те не работят, няма по какъв начин да има обикновено правораздаване. Има голяма работа да се свърши там. Аз и Политическа партия ще предложим незабавна смяна в закона, тъй че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание благодарение на държавното управление. Народното събрание е верният орган за това, а не президентът ”, сподели Кирил Петков.

" В момента ДАНС е първата и най-важната работа, от която да стартира тази смяна ”, сподели Петков.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР