Президентът Румен Радев търси начин да се отметне от анонсираната

...
Президентът Румен Радев търси начин да се отметне от анонсираната
Коментари Харесай

Радев: Не съм решил кога ще са изборите. Борисов: Да ги отменя, ако иска

Президентът Румен Радев търси метод да се отметне от обявената от него дата за парламентарния избор - 28 март. Така министър председателят Бойко Борисов разяснява днешните съвещания с министъра на опазването на здравето и здравни специалисти при президента. Според него Радев си търси мотив да употребява за тази цел медиците.
" На 28 март са изборите, няма за какво да се търсят оправдания. Ако някой на президента му е споделил 28 март, той го е изговорил и в този момент се чуди по какъв начин на база на медицински експерти да анулира изборите. Ако желае да ги анулира, то това е напълно в неговите пълномощия, само че да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно. Такъв човек в света няма. Икономическата прогноза е, че октомври светът ще стартира да се възвръща ", сподели Борисов.
Премиерът беше на посещаване в СУ „ Емилиян Станев “ във Велико Търново. С него бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на финансите Кирил Ананиев и кметът на Велико Търново Даниел Панов.
„ Учудвам се, че през днешния ден президентът е приказвал на тази тематика. На 28 март имаме оповестена дата за избори. За тази дата се готвим и приготвяме медицинският протокол на всички места. Ако можеше някой да даде прогноза какво ще се случи до 28 март, той щеше да е началник на СЗО, въпреки че и те не знаят. Виждаме, че съседите и в Европа са в цялостен локдаун. Към днешна дата пуснахме учениците до 4-ти клас и идващия четвъртък, в случай че данните са положителни, ще помислим за тематиката за до 12-и клас. Това е, което вършим. Никой не може да даде точна прогноза. Надяваме се с повече оптимизъм март месец да е по-спокойно ситуацията “, съобщи Борисов.
„ В Китай започнаха да имунизират против новия ковид, а в нашите съседи към този момент се появи новият вариант на вируса. Това е огромен проблем “, уточни той.

С днешна дата нямам задоволително информация, с цел да взема решение по кое време да насроча парламентарните избори, сподели от своя страна Румен Радев на първите съвещания със здравния министър Костадин Ангелов, с основния хигиеничен контрольор доцент Ангел Кунчев и с ръководителя на имунизационния щаб проф. Красимир Гигов.
Радев съобщи, че чака общуването със здравните управляващи, които създават ограниченията при които ще се проведат парламентарните избориq да продължи:
" Явно сега вие сте в затруднена обстановка да дадете точни прогнози, точни рекомендации доколкото разбирам, и да формулирате точни ограничения, тъй че разгадавам, че остава отворен процесът на нашето взаимоотношение, с цел да можем най-после да вземем съответното осведомено решение. Крайната цел е да имаме - още един път споделям, обезпечени изборни права, обезпечено и здраве и доста е значимо да има и съответната изборна активост ".
Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов сподели, че за гласуването на поставените под карантина българи опциите са няколко:
" Едната опция е основаване на секционн-избирателни комисии, в които да гласоподават единствено карантинирани лица, секционо-избирателни комисии, в които да гласоподават единствено лица, сложени в изолираност, и несъмнено основаването на преносими секционно-избирателни комисии, които да вземат гласовете на хората по домовете. Всичките тези разновидности се обмислят и тогава, когато е ясна датата на изборите, директно преди започването на предизборната акция, този проект ще бъде ясно показан ".
Подготвя се протокол за гласоподаване в изискванията на пандемия. Това стана ясно на консултациите, които президентът Румен Радев стартира за нужните ограничения за обективен и транспарантен избирателен развой, който да подсигурява правото на глас и здравето на жителите.
От срещата стана ясно, че няма да се позволява в деня на изборите и по време на предизборната акция скупчване на хора в закрити пространства. Ще се употребяват персонални защитни средства, както и дезинфектанти, в това число и за машините за гласоподаване. Това уточни държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
На настоятелните питания и от вицепрезидента Илияна Йотова за какво този проект към момента не се оповестява, здравният министър отхвърли да даде повече елементи.
А във връзка с това по какъв начин ще се води предизборна акция, в случай че въпреки всичко изборите бъдат планувани за 28 март, каквито са предварителните анонси, и акцията ще би трябвало да стартира месец по-рано, здравният министър сподели, че политическите партии би трябвало да мислят на първо място за здравето на българските жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР