Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно събрание

...
Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно събрание
Коментари Харесай

Президентът свиква Народното събрание на 3 декември

Президентът Румен Радев привиква първото съвещание на 47-ото Народно заседание на 3 декември, петък, оповестиха от пресофиса на президента в неделя вечерта.

Депутатите ще заседават от 9 часа.

Преди дни президентът разгласи двете най-важни задания пред обединенията в новия парламент. " Пред парламентарно показаните партии има две значими задания. Първата е сформиране на държавно управление въз основата на стабилно парламентарно болшинство и приемане на държавния бюджет. Тези задания изискват един доста добър баланс, изискват време за разговор и доближаване на позициите ", сподели той.

Имаше упования първото съвещание да е в сряда, 1 декември, само че в последна сметка е изместено с два дни.

В 47-ото Народно заседание ще има 7 политически сили, две от които нови - определената с най-вече гласове " Продължаваме промяната " и най-малобройната - партия " Възраждане ".

В събота завършиха съдружните договаряния и по последните две сфери на спор - " Финанси " и " Външна политика ", а водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разгласи в събота вечерта, че " няма тематика, по която да не е реализирано голямо единодушие ". Това проправя път пред подписването на съдружно съглашение сред участвалите в договарянията обединения " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и Има Такъв Народ.

Първото съвещание по традиция е тържествено. То се открива се от най-възрастния депутат (в новоизбрания парламент това е Силви Кирилов от " ИТН " ), депутатите поставят клетва, показват се водещите цели и се избира управлението на Народното събрание.

В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите на непрекъснатите и краткотрайни парламентарни комисии и ще изработят нов устав за активността на 47-ото Народно заседание.

Очаква се и в къси периоди президентът да разпореди на претендента за министър-председател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков да сформира държавно управление и да внесе в Народното събрание план за състав и конструкция на Министерски съвет, показва още БНР.

По време на договарянията в бранш " Финанси " бе контрактувано Бюджет 2022 да бъде признат до края на януари поради невъзможността това да се случи до края на годината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР