Президентът Румен Радев свиква на 9 октомври заседание на Консултативния

...
Президентът Румен Радев свиква на 9 октомври заседание на Консултативния
Коментари Харесай

Президентът свиква КСНС за борбата с корупцията

Президентът Румен Радев привиква на 9 октомври съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Заседанието ще се организира от 10.00 часа на „ Дондуков “ 2 на тематика „ Необходими законодателни ограничения за противопоставяне на корупцията “.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия внесоха имат два обособени законопроекта за битка с корупцията. Според текстовете на ръководещите ще бъде основан нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, измежду които комисията за конфискация за имущество и противоречивата БОРКОР. Социалистите пък оферират да бъде основана специфична организация " Антикорупция ".

Един от главните разногласия сред двете партии е кой ще назначава ръководителя на бъдещата антикорупционна конструкция. Управляващите упорстват това да става с акт на държавното управление, а от левицата желаят президентът да назначава ръководителя на новия орган. 

В сряда държавното управление одобри плана на антикорупционния закон, който следва да бъде прегледан в Народното събрание.

" Крайно време е да имаме явен, доста тъкмо структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и разбор на информация, следствие, подготовка на обвиняване, такова обвиняване, което да издържи в съда. В този орган би трябвало да влязат чиновници с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на проверяващи служители на реда, IT експерти, специалисти в региона на финансите, банковото дело ", разяснява през юни в изявление за националното радио Румен Радев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР