Президентът Румен Радев свиква консултации на 5 май с парламентарно

...
Президентът Румен Радев свиква консултации на 5 май с парламентарно
Коментари Харесай

Консултации при президента: Румен Радев кани партиите от НС за състава на ЦИК

Президентът Румен Радев привиква съвещания на 5 май с парламентарно показаните партии и обединения, с цел да се запознае с техните оферти за членове на ЦИК. Публичното чуване стартира в 14.00 часа и ще се излъчва в действително време на интернет страницата на президентството.

След последните промени в Изборния кодекс, съставът на ЦИК би трябвало да се смени. Депутатите трансформираха и процедурата по назначение на членовете. Днес от президентството изпратиха разпоредбите, по които ще се работи. В новия състав на ЦИК място ще намерят единствено претенденти, препоръчани от парламентарно показаните партии и обединения в 45-ия парламент.

Разпределението на местата в ЦИК ще се случи при опазване на съотношението сред парламентарно показаните партии и обединения. По метода за пресмятане на максимален излишък на ГЕРБ-СДС се поставят 4 места, " ИТН " и Българска социалистическа партия са с по 3-ма представители, Движение за права и свободи и " Демократична България " - с двама, а " Изправи се!Мутри вън! " имат право на един член на ЦИК. Така ще се съблюдава правилото една политическа мощ да няма болшинство в комисията.

На консултациите ще се дефинира и управлението на ЦИК. Всяка политическа мощ има право на представител в него. За ръководител, заместник-председатели и секретар не може да се оферират хора от една и съща политическа мощ. Ако не се схванат за ръководител и секретар, то ще се организира чоп сред политическите обединения, създали оферти.

Изискванията към претендентите за членове на изборната комисия: Те би трябвало да имат висше обучение - най-малко " магистър ". Препоръчително е то да бъде право, компютърни науки, математика, публични връзки, политически науки и социология.

След консултациите и съответните оферти при президента, се прави инспекция на претендентите. Следващата стъпка е общественото им чуване и най-после назначението на новата комисия с декрет на президента.

Отново на 5 май - в 11.00 часа, президентът ще връчи и третия мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия. Социалистите към този момент взеха решение да го върнат. Така откакто рулетката с мандатите се завъртя до дъно, президентът, според конституцията, би трябвало да разпусне Народно събрание, предложи състав на служебно държавно управление и да насрочи предварителни избори. Така те сигурно ще са през юли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР