Президентът Румен Радев свиква днес в 10 ч. Консултативния съвет

...
Президентът Румен Радев свиква днес в 10 ч. Консултативния съвет
Коментари Харесай

ДНЕС КСНС ПРИ РАДЕВ! Ще се обсъжда антикорупционния закон!

Президентът Румен Радев привиква през днешния ден в 10 ч. Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Заседанието бе оповестено от дълго време, а формалната тематика, която ще разискват президент, министър председател, министри, водачи на парламентарни групи и шефове на спецслужби, ще е новият антикорупционен закон.

Министерският съвет внесе в Народното събрание новия вид на текста през предходната седмица. Същото направи и опозицията от Българска социалистическа партия - с контразаконопроект, който бе разгласен още през лятото, само че окончателният му вид видя бял свят след редакции. Основна разлика сред двата разновидността е кой ще назначава ръководителя на бъдещия самостоятелен орган за битка с корупцията, който се предлага да бъде основан. ГЕРБ желаят това да е Народното събрание, а левицата - президентът.

От плана на Българска социалистическа партия отпаднаха противоречивите анонимни сигнали - те бяха една от аргументите да не бъде признат сходен закон още в предходния мандат, когато планът бе "кръстен " на вицепремиерката Меглена Кунева.

Друг спор е дали органът, който би трябвало да сплоти съществуващи структури като Комисията за откриване на спор на ползи и тази за лишаване на нелегално добито имущество, да има проверяващи функционалности или не. Социалистите избират първия вид.

Една от отстъпките, която ръководещите могат да създадат, е да оставят назначението на ръководителя на новия орган на президента, само че в подмяна на по-малко пълномощия на самия орган, настояват източници от обединението.

Създаването на без значение звено, което да се бори против корупцията, бе една от рекомендациите на миналогодишния мониторингов отчет на Европейската комисия. Новият отчет на Брюксел се чака през декември и властта е добре да регистрира активност по законопроекта.

Очаква се президентът Румен Радев да изиска от управляващите и доклад за свършеното след предходното съвещание на КСНС, отдаден на заканите против националната сигурност. Една от точките след съвещанието бе актуализация и рационализиране до края на 2017 година на Стратегията за национална сигурност. Тогава президент и партии се схванаха и да се изготви разбор за интегрирано развиване на бранш „ Сигурност “ за интервал от 5 години, както и разбор на нуждата от присъединяване на българската промишленост в развиването на бранша. Четвърта точка е създаване на народен проект за постигане на 2% от Брутният вътрешен продукт за задачите на защитата до 2024 година.

КСНС следва на фона на пообтегнати връзки сред ръководещите от ГЕРБ и президента, макар че през вчерашния ден стана ясно, че министър председателят Бойко Борисов е забранил на съпартийците си да приказват за Румен Радев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР