Президентът Румен Радев свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност

...
Президентът Румен Радев свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност
Коментари Харесай

Явор Сидеров: Не ми се вижда смислено да се провежда КСНС само на базата регресът в отношенията ни със Скопие

Президентът Румен Радев привиква през днешния ден Консултативния съвет за национална сигурност на тематика Република Северна Македония и консолидираното на Западните Балкани в Европейския съюз.



Очакванията от срещата при президента в " Денят стартира " разясниха Явор Сидеров и доцент Наум Кайчев, зам.-председател на Съвместната историческа комисия сред България и Република Северна Македония.

Явор Сидеров съобщи, че не чака да се случат чудеса на този съвет. Смята, че е призован поради френското председателство на Европейски Съюз и очевидното предпочитание на френския президент да стартира интензивно процесът на приемането на Албания и РСМ, както и предпочитание на Съединени американски щати РСМ да бъде призната в Европейски Съюз. Всички тези фактори играят роля и те ще бъдат най-малко упоменати на КНСН. Не ми се вижда свястно да се организира КСНС единствено въз основата регресът в връзките ни със Скопие. Смятам, че съветът се привиква поради интернационалната рамка, сподели Явор Сидеров.

Все отново има едно приспособяване с едно ново държавно управление, съдружно, с нови субекти, което също има своето значение, добави доцент Наум Кайчев. Според доцент Кайчев главните политически партии у нас и ръководещата коалиция ясно обявиха, че позицията на България остава непроменена. Промяна би трябвало да има, само че тази смяна би трябвало да пристигна от страна на РСМ. Очакването е едно и то е обикновено, да се извършва контракта, който сме подписали през 2017 година. За страдание той не се извършва от нашата съседка в редица връзки, в това число във връзка с взаимната историческа комисия сред двете страни, сподели доцент Кайчев.

Явор Сидеров съобщи обаче, че в случай че е нямало съображение за подозрение, че ще създадем компромис, нямаше водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов да предложи на нашите сътрудници в Европейски Съюз и на Съединени американски щати нещо като доброжелателна замяна против нашето единодушие за стартиране на Скопие в Европейски Съюз да бъдем позволени в Шенген и да ни бъдат отстранени визите. По думите на Явор Сидеров Трифонов счита, че има прочут напън върху България.

Влизането на Западните Балкани надвишава смисъла, което има в чисто районен аспект, безапелационен е той. Според доцент Кайчев има доста въпроси сред София и Скопие, които би трябвало да се решат, като недопускането на български вложения в РСМ и губенето на пари за строителството на кулоар номер 8. По думите му има доста подводни камъни, в това число и в бизнес връзките сред двете страни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР