Президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбраното 50-о Народно

...
Президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбраното 50-о Народно
Коментари Харесай

Първият звънец на 50-ото Народно събрание удари: Новите депутати положиха клетва

Президентът Румен Радев свика първото съвещание на новоизбраното 50-о Народно заседание. 

Първото съвещание бе намерено малко след 9 часа през днешния ден от най-възрастния присъстващ депутат - Силви Кирилов от „ ИТН “ (ИТН).



В залата се записаха 237 депутати от 240.
 50 нс Българска телеграфна агенция
" Българският гласоподавател желае промени, а задача на политиците и интелигенцията е да ги реализира – планувано, осъзнато и обосновано ", сподели Кирилов.

Новите  депутати  положиха клетва 10 минути след 9 часа:

„ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. “

След това прозвуча химна.

Представителите на другите политически партии и обединения вършат изявления от трибуната на Народно събрание.

 enlightened Първи се изказа  Тома Биков от ГЕРБ
 нс Българска телеграфна агенция
" Готови сме да водим кардинален разговор за хрумвания за развиването на страната с всеки, само че няма да допуснем доверието на нашите гласоподаватели да бъде употребявано за корпоративни ползи. Готови сме да участваме само в държавно управление на споделената отговорност с 4-годишен проект за ръководство на страната.  Няма да участваме в ръководството непременно и няма да допуснем доверието от нашите гласоподаватели да бъде пропиляно, без да бъде открито решение за превъзмогване на политическата рецесия ", сподели той.

По думите му вторият вид са нови предварителни парламентарни избори. " Ако препоръчаната от нас формула бъде отхвърлена, сме подготвени да вземем това решение, като осъзнаваме всички опасности, които то носи за страната. Отиването на нови избори би било неприятен вид за страната. Тези опасности обаче ще бъдат надалеч по-малки от риска да образуваме безпринципно болшинство без необятна политическа и социална поддръжка ", добави Биков.

 enlightened Втори от трибуната се изрече Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
 нс Българска телеграфна агенция
Той пожела здраве на новите депутати и сполучливо осъществяване на дълга пред хората и родината и благодари на гласоподавателите на Движение за права и свободи.

" Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана бездна. Дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. Второто нещо, което ни споделиха е, че не желаят нови избори, желаят да спрем цикъла от шест поредни избори в границите на три години ", сподели Цонев.

 enlightened Трети се изрече акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

" Всяко национално заседание би трябвало да стартира с вяра ", сподели той. " Надежда, че ще бъде определено държавно управление, което ще работи в интерес на хората и бизнеса. За страдание с всеки идващ предварителен цикъл от избори тази вяра бързо избледнява, по тази причина всяка политическа мощ, носи двойна и тройна политическа отговорност за ориста на България ", сподели той.

В пленарната зала участват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, някогашни ръководители на Народното събрание,  представители на правосъдната власт, на формалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус.

 enlightened Какво споделиха депутатите преди началото на съвещанието:

" Мисля, че ще има държавно управление сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ ", съобщи Корнелия Нинова.  По думите й Българска социалистическа партия няма да поддържат такова държавно управление.  

„ Решението на групата е, че няма да подкрепим Рая Назарян ” , сподели Николай Денков от ПП-ДБ.

„ След като ние 2 пъти съумяваме да създадем постоянно държавно управление, единият път като първа политическа мощ, вторият път като втора полит мощ, може да се направи държавно управление, в случай че има предпочитание ”, добави той.

По думите на Денков предходното държавно управление „ падна, тъй като ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха да завоюват политическата власт ” и добави: „ Спечелиха я, дано в този момент ръководят ”.

„ Ще работим със същата отговорност и отдаденост ” , съобщи тази заран новоизбраният народен представител Йорданка Фандъкова.

Запитана дали чака Рая Назарян да получи поддръжка за ръководител на Народно събрание, Фандъкова сподели, че се надява „ останалите политически сили да проявят отговорност, да са чули добре хората по време на акцията, които дадоха жълт картон на политиците ”.

„ Рая Назарян има експертизата, опита, нужните качества, с цел да стартираме работа с подобен ръководител ”, сподели Георги Георгиев.

" За мен това ще е първо гласоподаване в пленарната зала. А по какъв начин партията ни ще гласоподава за ръководител на Народно събрание - ще стане ясно в процеса на съвещанието. Преди това нищо не можем да кажем. Когато стартира съвещанието, тогава ще дадем своя глас ",  съобщи Етиен Леви от " Величие " пристигайки в постройката на Народното събрание преди началото на първото заседние на 50-ото Народно събрание. 

От „ Възраждане “ постоянно сме предложили своя лична кандидатура за ръководител на Народно заседание, по този начин ще бъде и през днешния ден, сподели депутатът от „ Възраждане “ Петър Петров. „ Несериозно е да имаме своя кандидатура и да подкрепим тази на ГЕРБ “, добави още той.

Той е на мнение, че има риск да се стигне до нови избори. Петров счита, че ще се излъчи ръководител на Народно събрание, ще бъде направена актуализация на бюджета и Народното събрание ще завърши. Депутатът уточни, че не може да бъде формирано ново държавно управление.

Кой ще открие първото съвещание?

По Конституция първото съвещание се открива от най-възрастния присъстващ депутат - Силви Кирилов от „ ИТН “ (ИТН).

Той е на 73 години, определен за народен представител от Бургас. Той беше най-възрастният депутат и в 47-ото Народно събрание и откри първото му съвещание на 3 декември 2021 година    

Георги Николаев Кръстев от ГЕРБ-СДС е най-младият депутат. Той е на 24 година, определен за народен представител от Русе. Той беше най-младият народен представител и в предходното 49-о Народно събрание. 

Разпределението в НС  ГЕРБ-СДС имат 68 депутати.ДПС е показана от 47 народни представители. " Продължаваме промяната - Демократична България " имат 39 депутати. " Възраждане "  ще има парламентарна група с 38 души. " Българска социалистическа партия за България "  ще бъде с 19 народни представители. " ИТН "  са с трима по-малко - 16 депутати. " Величие " е най-малката парламентарна група с 13 депутати. Мъжете в новия парламент са 176, а дамите - 64. 

Подалият оставка ръководител на “Да, България ” и определен за депутат в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде народен представител. Той ще положи клетва и незабавно по-късно ще подаде заявление за предварително преустановяване на пълномощията му.

 enlightened Целият лист с имената на депутатите може да видите  .

На същия ден би трябвало да бъде определен ръководител на Народното събрание и заместник-председатели. 

Припомняме, че през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че партията му ще предложи Рая Назарян за ръководител на Народно събрание. 

Не след дълго от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия оповестиха, че няма поддържат Назарян. 

Николай Денков съобщи, пред публицисти, че те няма да повдигнат кандидатура . А социалистите оповестиха, че ще предложат за зам.-председател Драгомир Стойнев.

Официалната клетва на новите народни представители ще даде старт на процедурата по съвещания при президента, което ще докара до връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

Все още не се знае каква ще бъде ориста на първия мандат, който би трябвало да бъде връчен на първата политическа мощ ГЕРБ-СДС. 

Припомняме, че ГЕРБ-СДС провежда среща с партиите, които влизат в 50-о Народно заседание. На поканите се отзоваха самичък две от общо шест политически сили - Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. 

ПП-ДБ и Българска социалистическа партия отхвърлиха да се срещнат с женската артилерия на ГЕРБ в състав - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От " Възраждане " оповестиха, че ще поддържат единствено техен мандат, а от " Величие " желаеха среща на равнище водачи, само че от ГЕРБ отхвърлиха. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР