Президентът Румен Радев свика на Дондуков 2 среща с участието

...
Президентът Румен Радев свика на Дондуков 2 среща с участието
Коментари Харесай

Президентът привика главния секретар на МВР и шефа на ДАНС заради протестите

Президентът Румен Радев свика на " Дондуков " 2 среща с присъединяване на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов и ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност " Димитър Георгиев. Там е и шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджйски.

" Поводът за за срещата е нестихващата митинги, които слагат във фокуса на вниманието дейностите на органите на реда. Загрижен съм за здравето на протестиращите и на десетките ранени служители на реда ", сподели първоначално президентът.

" Затова слагам въпросите: Защо на митинга бяха позволени провокатори? Има ли информация кои са тези хора, кой ги е изпратил, били ли са проведени? Защо органите на реда приложиха брутално принуждение по отношение на почтени жители? Има фрагменти на служители на реда, употребяващи нерегламентирани средства ", съобщи още Радев.

На това основният секретар на Министерство на вътрешните работи отвърна:

" На съответно заложените въпроси няма по какъв начин да отговоря в наличието на медии. Голяма част от информацията е класифицирана. Аз нямам разрешението от наблюдаващия прокурор. Но мога да ви дам последователност. На въпроса за какво е приложена брутална мощ над протестиращи, аз бих задал въпроса за какво протестиращи демонстрираха брутална мощ против полицията? Заявявал съм го неведнъж: българската полиция не пази съответни лица, ние пазим институции. Смятам, че за всички дни на митинги полицейските чиновници потвърдиха, че не заемат страна. Стараеха се да не надвишават правата си ".

 Кадър на Българска национална телевизия

Иванов разяснява и обстоятелството, че на митинга в сряда в " Триъгълника на властта " беше докарано и водно оръдие.

" То не беше употребявано. Това е процедура в доста страни, само че у нас, откогато ни е харизано от белгийската полиция, е употребено един път ", разясни той.

И акцентира, че униформените, охранявали демонстрацията на 2 септември, са били подложени на яростна офанзива.

" Не знам дали е комфортно да споделям какво се случи - да ги бият с българските флагове, да ги удрят и стискат сред краката... Тези момчета и девойки също трябваше да се приберат у дома и да прегърнат фамилиите си. Защо си мислите, че тези служители на реда се интересуват от политика? Ние си вършим работата, по този начин сме възпитани. Не съм склонен, че е осъществено полицейско принуждение. Още първоначално споделих, че няма да търпя полицейски произволи. Ще се правят инспекции ", съобщи още основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Каквото и да кажа, може да се сметне, че съм привързан, само че фрагментите не са. Те демонстрират какво се случи с тези служители на реда. Бомбите падаха върху тях. Получих и доста рецензии за бездействието на полицията. Знаете ли какво ми беше да виждам по какъв начин хвърлят бомбички по Министерство на вътрешните работи? Все едно замеряха мен. Но аз няма да обвиня никого, по този начин съм учтив ", разяснява още Иванов.

Той посочи, че в случай че въпреки всичко бъде открит случай на полицейско принуждение и има събрани доказателства, чиновници ще бъдат осъдени, както се е случило с тези, които са надвишили пълномощията си в първите дни от митингите.

Очаквайте детайлности...

Гледайте онлайн:



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР