Президентът Румен Радев. Снимка: БТА Президентът Румен Радев запита директно

...
Президентът Румен Радев. Снимка: БТА Президентът Румен Радев запита директно
Коментари Харесай

Румен Радев: Има ли премиерът общи бизнес интереси с Делян Пеевски?


Президентът Румен Радев. Снимка: Българска телеграфна агенция

Президентът Румен Радев запита непосредствено дали министър председателят Бойко Борисов е имал и продължава да има общи бизнес ползи с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Неофициалните изказвания за това съществуват от години, само че в никакъв случай до момента въпросът не е повдиган началник на държавна институция или друга обществена фигура от сходен сан.

Реакцията на Радев бе предизвикана от думите на министър -председателя в сряда вечер пред бТВ, че началникът на кабинета на президента Иво Христов преди време е работил за телевизия на Пеевски.

В четвъртък Румен Радев атакува гневно Борисов по всички фронтове, критикувайки цялостната политика на държавното управление му, изключително външната, която в този момент е под светлината на прожекторите поради българското европредседателство.

" Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с господин Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с Пеевски? Продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? " , съобщи президентът.

Той разяснява изявлението пред бТВ, в което Борисов сподели: " В президентството има един човек, който написа речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – малкия екран на Пеевски ". Премиерът посочи, че приказва за Иво Христов, който още нощес отхвърли да е бил в медията по времето, когато се заприказва, че е станала благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи (той и досега отхвърля да я е имал – бел.ред.). Бойко Борисов уточни Иво Христов като главен провинен за напрежението сред институциите.

Радев разяснява, че е " извънредно поласкан, че министър председателят следи с такова голямо внимание хората от моята администрация ".

" Не единствено тяхното настояще, а даже демонстрира творчество във връзка с тяхното минало ", добави той.

Румен Радев за пръв път разяснява обществено ролята на депутата от Движение за права и свободи и съобщи, че " споменаването в едно изречение на хора от администрацията му с името на господин Пеевски е груба операция ".

" Аз съм горделив, че имам интелигентни съветници, секретари, шеф кабинет. В никакъв случай те не са повода за напрежението сред нас. Това са доста други неща. Пренебрежителното отношение към националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за изтребителите и грубите неистини около нея, прекратената рационализация и разсипията във въоръжените сили, концепциите за безкрайни концесии, неналичието на бистрота в благосъстоятелност, управнически решения, харчене на средства, бетониране на корупцията с новия закон,внасянето на генерални промени законите сред първо и второ четене бе разискване и съпътстващото мнение от отрасловите институции, злополуката в задграничните вложения, неналичието на ефикасна политика за развиването на човешки капацитет, мизерните пенсии и други ", сподели Радев.

Your browser does not support the audio tag.

Борисов получи коледен подарък от Движение за права и свободи

" Борисов получи " коледен подарък " с поддръжката, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са гласоподаваха " за " импортирания от Движение за права и свободи закон за КТБ ", добави президентът, визирайки обичайното коледно одобрение на почетния водач на Движение за права и свободи, в което тази година той предложи на партията си да не смъква държавното управление на ГЕРБ, и поддръжката на ръководещите за закона " Пеевски " за КТБ.

Извънпарламентарни опозиционни партии приканиха Радев да наложи несъгласие на закона за КТБ, само че той към момента не е споделил обществено позицията си по него.

Иво Христов: Премиерът или бърка, или лъже

Самият Иво Христо разяснява в четвъртък, че Борисов или " бърка, или лъже ", като го свързва с Пеевски.

" Бях шеф на BBT в интервала март 2003 - март 2004г., когато неин притежател беше Петър Манджуков. А не господин Пеевски, както внушава господин Борисов ", уточни Иво Христов в персоналния си профил във Facebook.

" Много години след моето овакантяване малкия екран (BBT) бе продадена. Тук има доста сътрудници, които могат да изобличат тази операция, в това число личната му ПР съветничка, в тези години кореспондент в малкия екран " - добави Иво Христов, визирайки сегашната шефка на държавната пресслужба Севделина Арнаудова, която работеше в същата телевизия като кореспондентка.



Радев: Премиерът да слуша по-малко министрите си

Президентът разяснява и завоя в позицията на Борисов във връзка с Истанбулската спогодба, като уточни, че той би трябвало да слуша " по-малко своите съветници, министри и гласовете отвън България ".

" Да прочете конвенцията на британски или френски, това са двата езика, на които тази спогодба има меродавен юридически смисъл. Българският народ не отхвърли тази спогодба тъй като е недоразвит или недоразбрал, а тъй като има полезности и не приема да бъде лъган ", предложи Радев, който по-рано се разгласи срещу ратификацията й.

Продължавайки в същия дух на проява на предимство и наставление, той даде рекомендации на премиера и за идната среща сред Европейски Съюз и Турция във Варна, която бе инициирана от българското държавно управление: " Много е значимо ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това чакам от премиера, би трябвало да сложи към господин Ердоган тези въпроси, на които чакаме отговори – за гаранция за невмешателство на Турция в нашите вътрешни работи, за невмешателство в нашия избирателен развой, за невмешателство в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за отплата на тракийските бежанци ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР