Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Президентът връчва мандата на ГЕРБ на 1 юли

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател, посочен от най- огромната парламентарната група ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, на 1 юли, в 9,00 часа. 

Това ще стане в осъществяване на член 99, алинея 1 от Конституцията на Република България.

На 24 юни 2024 година започнаха консултациите при президента Румен Радев за сформиране на държавно управление.

Първата среща беше с ГЕРБ-СДС, като след консултациите водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели пред публицисти, че от партията носят отговорността си и ще предложат държавно управление на малцинството. Борисов съобщи, че държавно управление може да се случи единствено с първия мандат. В дните след срещата с президента Борисов съобщи, че е отчаян, че с този парламент може да се случи държавно управление.  Борисов е безапелационен, че той няма да бъде препоръчан за министър - ръководител, само че не е прецизирал кой ще вземе досието от президента. Стана ясно единствено, че Борисов ще придружи съпартиеца си в Президентството. 

От Движение за права и свободи са на мнение че най-логично е да бъде подсилен мандатът на спечелилия в изборите.

Непроменените си цели и оставането си в съпротива обявиха от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) по време на консултациите с президента Радев. Те твърдо обявиха, че ще бъдат градивна съпротива. 

Ако не бъдат изпълнени първият и вторият мандат, водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов изрази по време на консултациите при президента Радев готовността на партията да поеме третия мандат и да беседват с всички политически сили за сформиране на необятно държавно управление с консенсусна фигура за министър председател, без ГЕРБ и Движение за права и свободи.

От Българска социалистическа партия показаха готовността си, в случай че се стигне до трети мандат, да вземат участие интензивно в разговора с всички политически сили за съставяне на експертно националноотговорно пробългарско държавно управление. Изпълняващият функционалностите на ръководител на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров удостовери, че няма да поддържат държавно управление с първия и втория мандат за съставянето му.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, съобщи ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов. Той разясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа рецесия, като единственият вероятен излаз за излизане от рецесията и връщане на доверието на жителите към хората, на които са делегирали доверие в Народното събрание.

Криенето зад експертно държавно управление не е потребната формула за България, тъй като прикрива съдружни взаимоотношения, които не би трябвало да бъдат забележими за необятната общност и липсва директната отговорност, сподели пред публицисти Николай Марков от партия " Величие ". По думите му най-близо до " Величие " е концепцията за програмно държавно управление с ясни цели и задания.

Ако първият мандат не бъде сбъднат в границите на 7 дни, процедурата планува досието на президента да бъде връчена на втората политическа мощ Движение за права и свободи, в случай че и той не бъде осъществен, ще би трябвало тя да отиде в трета политическа мощ по желание на президента. При третия мандат няма избрани периоди за реализирането. 

Засега към момента не е ясно дали ще имаме държавно управление на малцинството, експертно или програмно държавно управление или политическите сили ще изпратят още веднъж гласоподавателя до урните през есента. 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР