Президентът Румен Радев ще реши кога да връчи първия мандат

...
Президентът Румен Радев ще реши кога да връчи първия мандат
Коментари Харесай

Радев се оплака от ограничения избор, който има за служебен премиер, ако се стигне до избори 2в1

Президентът Румен Радев ще реши по кое време да връчи първия мандат за сформиране на кабинет, след консултациите с политическите партии. Разговорите при президента са планувани за понеделник и вторник.

Очаква се до тогава да има изясненост дали, които текат този уикенд, ще приключат сполучливо за ротацията на кабинета, или ще се върви към предварителни парламентарни избори през юни.

„ Те имаха 9 месеца, през които беше ясна датата на оставката. През тези месеци те разпределяха и власт, и запаси. Сега всевъзможни прояви на неочаквани прояви на опозиционност не се посрещат добре от хората. Правя консултациите и по въпроса по кое време да бъде връчен първият мандат, само че дано първо да приказвам с партиите, “ съобщи Румен Радев.

Президентът не отговори дали е мислил кой от вероятните разновидности ще уточни за длъжностен министър председател, в случай че се стигне до предварителни избори през юни, само че още веднъж се оплака от „ ограничавания избор “.

„ Най-големият проблем е в неналичието на отговорност. Вие можете ли да ми кажете след поправките в Конституцията, кой ще носи отговорност за това служебно държавно управление? Когато аз имам един стеснен избор от няколко индивида, от който би трябвало да избера за министър -председател - той би трябвало, не знам по какъв метод, да избере министри, а аз с моя автограф - би трябвало да поема юридическа отговорност за тях, без да съм ги избирал? “ разяснява Радев.

Поправките в Конституцията на процедура лимитират политическото въздействие на президента, откакто сред 2021 година и 2023 година на власт в България бяха 4 служебни държавни управления на президента Румен Радев - двата следващи кабинета на Стефан Янев и още два на Гълъб Донев.

Според закона длъжностен кабинет се назначава със задачата да провежда и организира транспарантно предварителните избори, само че по времето на служебните кабинети на Радев през този интервал, бяха подписани и ".

Според измененията в Конституцията при подобен сюжет, президентът би трябвало да назначи длъжностен кабинет, само че длъжностен министър председател могат да бъдат единствено:

ръководителят на НС;

шефът или подуправител на Българската национална банка;

ръководителят или заместник-председател на Сметната палата;

омбудсманът или негов заместник;

Според главния закон президентът би трябвало да организира съвещания с парламентарните партии, а по-късно да връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, който е посочен от най-голямата парламентарна групировка - в тази ситуация ГЕРБ, чийто претендент е Габриел.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се схванат и първият мандат не се реализира, Радев би трябвало да връчи подобен на ПП-ДБ.

При втори неуспех - на трета парламентарна мощ само че негов избор. След трети несполучлив опит следват нови избори. Ако се стигне до такава степен, те ще се проведат дружно с изборите за европарламент през юни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР