Президентът Румен Радев ще проведе в неделя, 24 октомври, среща ...

Президентът Румен Радев ще проведе в неделя, 24 октомври, среща

Румен Радев свиква министри на неделна среща заради Covid-19

Президентът Румен Радев ще проведе в неделя, 24 октомври, среща с министри от служебното държавно управление по отношение на разпространяването на Коронавирус -19 у нас, оповестиха от прессекретариата на президента .

Срещата ще стартира в 12.00 часа и в нея ще взема участие вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Ако ограниченията със зеления документ не сработят до 10-15 дни, алтернативата е цялостен локдаун " . Думите на здравния министър са представени на фейсбук страницата на Министерство на здравеопазването .

Пред Нова Стойчо Кацаров призна, че здравната ни система се задъхва. Липсват респиратори, които ще се търсят от чужбина. Обмисля се и вариант, при който тежкоболни пациенти ще бъдат изпращани за лекуване в други страни .

" Връщане на децата в учебно заведение , характерно на тези от 1-4 клас, ще е първото разформироване , в случай че ограниченията сработят, сподели министърът.

Има напрегната опозиция от родители да се тестват децата им, добавя Кацаров. Той е безапелационен , че няма нито едно противопоказание на имунизациите .

Междувременно бизнес организации изразиха поддръжка за въвеждането на зеления документ , като единствена опция на цялостен локдаун, само че подчертаха, че имат запаси по метода , настоящ сега . Представителите на организациите от разнородни браншове , основно в туризма, ресторантьорството, ритейл центрове, детски центрове, фитнес зали оферират за издаване на зелен документ да се признае пробата за антитела, както сполучливо се ползва в Австрия. те означават , че у нас бе основан казус от страна на Министерството на здравеопазването , друг от европейската процедура , като се разреши зелен документ да важи след поставянето на първа доза имунизация " .

Организациите упорстват страната да обезпечи безвъзмездни проби и процедурата по тяхното взимане. Според тях, вариант е да се направи организация за взимане на проби и в аптеките.

Източник: dir.bg