Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с Демократична България

...
Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с Демократична България
Коментари Харесай

Президентът ще проведе днес консултации с "Демократична България"

Президентът Румен Радев ще организира през днешния ден съвещания с " Демократична България " (ДБ) от 10:00 ч. на " Дондуков " 2. Срещата с шестата по величина парламентарна група (ПГ) е предпоследна в границите на консултациите, които президентът организира с партиите в 48-ото Народно заседание преди да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление.
 
" Компромиси с посоката на развиване на страната ние няма да вършим ", съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в декларация за целите на парламентарната група при откриването на 48-ото Народно заседание. " Знаем, че България има потребност от ръководство, също по този начин знаем, че това ръководство може би ще се наложи да се образува посредством компромис, само че то не би трябвало да бъде ръководство на компромиса ", съобщи Иванов.
 
От Демократична България към този момент оповестиха, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат на ГЕРБ. " Очакваме " Продължаваме Промяната ” с втория мандат да предложат формулата. Има доста въпроси, по които обществото ни би трябвало да откри консенсус, доста законодателна работа, която би трябвало да бъде свършена и за това е нужен работещ парламент ”, сподели през вчерашния ден заместник-председателят на ПГ на Демократична България Надежда Йорданова в ефира на NOVA. Тя уточни, че Демократична България ще направи всичко допустимо, с цел да не се стигне до предварителни избори. Не обаче непременно, тъй като има правила, за които не може да има компромис, сподели Йорданова.
 
Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна мощ ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ". Остават " Български напредък ".
 
Президентът Радев съобщи, че е значимо политическите партии да осъзнаят нуждата от градивен разговор, взаимни отстъпки и установяване на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като акцентира, че следва строго процедурата по Конституция, президентът изрази вяра партиите да правят оценка даденото в допълнение време за градивен разговор. " Надявам се да се възвърне разговорът и да имаме конструктивност в диалозите и договарянията сред партиите ", сподели Радев.
 
Държавният глава съобщи нуждата от постоянно държавно управление. " Докато преди рецесиите бяха на прага на дома ни, те към този момент са вътре - и обществена, и икономическа, рецесия в сигурността, единствено на километри от нас бушува война, нараснал миграционен и бежански напън. Това изисква България да има постоянно държавно управление, което да поеме значими решения, решения с дълготраен небосвод, и да има поддръжка от стабилно парламентарно болшинство ", съобщи президентът.
 
Румен Радев прикани още партиите да уточнят между тях, ако не се сформира постоянно държавно управление, по кое време да бъдат извършени последващи избори, които по Конституция са два месеца след разформироване на Народното събрание.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР