Президентът Румен Радев ще присъства днес в турската столица Анкара

...
Президентът Румен Радев ще присъства днес в турската столица Анкара
Коментари Харесай

Радев заминава за Анкара за церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

Президентът Румен Радев ще участва през днешния ден в турската столица Анкара на встъпването в служба на Реджеп Тайип Ердоган, който беше избран отново за президент на Република Турция на 28 май, оповестиха от прессекретариата на българския държавен глава, представени от Българска телеграфна агенция.

На церемонията, която ще се организира следобяд в президентския замък " Бештепе ", ще участват двайсет държавни водачи и над 40 министри от други страни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също идва в турската столица.

Ердоган завоюва балотажа на президентските избори с 52,18 % от гласовете против претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс към неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) получи устойчиво болшинство в Народното събрание. Това ще бъде трети мандат на Реджеп Тайип Ердоган на президентския пост, само че втори след въвеждането на президентската система на ръководство в Турция. Преди това Ердоган бе избиран за президент на избори през 2014 и 2018 година Преди да стане държавен глава, Ердоган бе министър председател на Турция в продължение на над 11 години.

България и Турция развиват обичайни връзки на добросъседство, като основополагащ документ за връзките сред двете страни е Договорът за другарство, добросъседство, съдействие и сигурност сред Република България и Република Турция, подписан на 6 май 1992 година.

Президентът Радев по-рано поздрави Ердоган за преизбирането му, изразявайки убеденост, че чудесно разрастващото се през последния интервал двустранно и многостранно съдействие сред България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на турския президент и ще бъде фактор за подсилване на добросъседството, доверието, сигурността и съдействието в района на Югоизточна Европа.

Българският държавен глава участва и на встъпването в служба на турския президент след изборната му победа от 2018 година, а през декември предходната година бе на работно посещаване в Истанбул по покана на Ердоган. Двамата организираха среща " на четири очи " в двореца " Вахдеттин ", измежду разискваните тематики на която бяха съдействието в областите на стопанската система, енергетиката, миграцията и сигурността, както и транспортната съгласуваност сред двете страни, напомня Българска телеграфна агенция.

Българският президент e съпроводен от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР