Президентът Румен Радев ще приеме на Дондуков“ 2 в понеделник

...
Президентът Румен Радев ще приеме на Дондуков“ 2 в понеделник
Коментари Харесай

Президентът приема кандидата за министър-председател проф. Габровски

Президентът Румен Радев ще одобри на „ Дондуков “ 2 в понеделник претендента за министър председател, излъчен от първата политическа мощ ГЕРБ-СДС – проф. Николай Габровски.

По думите на самия проф. Габровски той ще върне мандата изпълнен със състав на проектокабинет и министри , подбрани персонално от самия него.

Всички имена на претендентите за министри към този момент са известни, само че се пазят в загадка, като по неофициална информация проф. Габровски ще предложи за министър на външните работи Драгомир Заков, който беше министър на защитата в кабинета на Кирил Петков, а за министър на енергетиката Делян Добрев.
   Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разгласи, че проектокабинетът на първата политическа мощ ще бъде гласуван на 14 или 15 декември и акцентира, че единственият късмет за България е да се осъществя кабинет с първия мандат, както и че не вижда друга кандидатура, с изключение на тази на проф. Габровски, която по неоспорим метод да може да сплоти партиите, тъй като е гражданска и високопрофесионална.
Ден преди този момент Бойко Борисов съобщи, че работещият вид е да се направи държавно управление с къс живот , с цел да се одобряват неотложните неща, а кабинетът, който проф. Габровски предлага, не е на ГЕРБ, тъй като претендентът за министър председател самичък си сортира екип, който да е оптимално далечен от всички партии. Борисов заяви, че в случай че има трети мандат, от ГЕРБ ще упорстват да пристигна държавно управление, което ще избере проф. Габровски.

Президентът връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно заседание – тази на ГЕРБ-СДС 2 месеца след провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 октомври.

Радев разяснява, че се надява времето, което е дал в допълнение, да е било оползотворено по най-хубавия метод от политическите лица.

Опозицията в лицето на „ Продължаваме промяната “ изрично съобщи, че няма да поддържа кабинет на ГЕРБ-СДС , откакто дружно с гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи по този начин образувалото се болшинство одобри на второ четене значими промени в Изборния кодекс, като връщането на хартиената бюлетина. Оттам пристигна и безапелационният отвод на Политическа партия да поддържа кабинет на така наречен съгласно тях „ хартиена коалиция “.

ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати в 240-членния парламент.

Възможностите за сформиране на кабинет наподобяват по-скоро невъзможни. При последните съвещания – с " Български напредък ", президентът Радев даже се възмути, че вместо да сформират държавно управление и да се водят от ползите на хората, политиците спорят четири часа по името на законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

Първи на съвещания при президента на 26 октомври се явиха от ГЕРБ-СДС като първа политическа мощ след изключителните парламентарни избори. Още от вратата Радев ги посрещна с предизвестието, че успеха е голяма отговорност.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова беше безапелационна: Няма ли знак от другите, партията ще показва самочувствие.

По време на диалозите с „ Продължаваме промяната ” Кирил Петков и Асен Василев и пред президента споделиха, че първия мандат няма да бъде подсилен – тези, която повтарят и месец по-късно

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ даде предложение, което на пръв взор провокира мотиви за смешки и закачки: " Къде на смешка, къде насериозно предложихме на президента Румен Радев, в случай че има комфортна зала, да ни затворят като конклава във Ватикана - до бял дим ".

На последвалите съвещания с партия „ Възраждане ”, диалогът сред Румен Радев и Костадин Костадинов прерасна в спор дали е вероятен референдум за влизане в Еврозоната.

На 16 ноември на „ Дондуков ” 2 бяха поканени Българска социалистическа партия. Тогава водачът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че съгласно нея даденото от президента време на партиите е изгубено – изказване, с което Румен Радев не се съгласи.

По време на консултациите с „ Демократична България ”, вместо договаряния за държавно управление, Радев, Иванов и Атанасов влязоха в спор за модернизацията на армията и позицията за Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР