Президентът Румен Радев ще приеме днес от 15:00 часа кандидата

...
Президентът Румен Радев ще приеме днес от 15:00 часа кандидата
Коментари Харесай

Мария Габриел връща днес мандата на Радев

Президентът Румен Радев ще одобри през днешния ден от 15:00 часа претендента за министър-председател Мария Габриел, посочен от ГЕРБ-СДС. Очаква се тя да върне мандата изпълнен. 

Още като го получи на 15 май, Мария Габриел съобщи, че ще го извърши. Досега поддръжка за лансираното от нея експертно държавно управление с едногодишен мандат са дали Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. „ Промяната “ не отстъпва от позицията си, че постоянно държавно управление може да има единствено с втория мандат, който би трябвало да получат като втора политическа мощ. От Българска социалистическа партия прекратиха диалозите с Габриел и оповестиха, че няма да поддържат кабинета. „ Възраждане “ заявиха същото.

Трите обединения – ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ имат общо 116 депутати, а с цел да бъде гласувано държавното управление, са нужни гласовете на 50% + един от присъстващите, или 121 гласа, в случай че всички народни представители са в залата.

През уикенда политици правеха сметки пред медиите по какъв начин би могло да се играе с кворума. Никола Минчев от ПП-ДБ съобщи, че в случай че 9 депутати отсъстват, кабинетът „ Габриел “ ще мине.

„ Има един грациозен метод да бъде определено това държавно управление – в случай че Демократична България не желаят да натиснат копчето за Мария Габриел, просто да не гласоподават, тъй като тогава 116 депутати ще са задоволителни, с цел да бъде определен този кабинет “, уточни пък Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Той разкри, че в проектосъстава на кабинета са включени специалисти от ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ и Движение за права и свободи, само че не пожела да оповести имена. Подхвърли само, че „ евентуално няма да има нито един министър от ръководството на ГЕРБ до момента “.

От развръзката ни разделят часове.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР