Президентът Румен Радев ще покани на консултации на Дондуков 2

...
Президентът Румен Радев ще покани на консултации на Дондуков 2
Коментари Харесай

Радев кани БВ на консултации другата седмица, решава днес и за оставката на гл. секретар на МВР

Президентът Румен Радев ще предложения на съвещания на " Дондуков 2 " Български напредък " идната седмица. Това разгласи самият той пред публицисти във Враца. Държавният глава заяви още, че през днешния ден ще реши дали да одобри оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

" Българският парламент има да свърши значима работа - този парламент, а не идващият. Има закони, които би трябвало да се одобряват в този момент, а не през лятото. Тогава ще бъде извънредно късно. Дадох задоволително време за работа по тези закони, и за разговор партиите да поемат своята отговорност за сформиране на постоянно държавно управление. Ако те са единомислещи, че желаят избори незабавно - няма проблем. Мандатите могат да се извъртят доста бързо, само че това зависи напълно от партиите. Дал съм им опцията да решат ", отбеляза Румен Радев.

На въпрос какво е мнението му за измененията, които се разискват в Народно събрание за Изборния кодекс, президентът изясни, че едвам когато има признат на второ четене закон, би го разгледал и след това ще може да го разяснява.

Радев отбрани служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, като уточни, че в случай че партиите имат предпочитание да желаят оставки на министри, би трябвало да си създадат постоянно държавно управление.

" Как партии могат да желаят оставка на длъжностен министър? Да си създадат постоянно държавно управление и да си желаят колкото желаят оставки. Но дано да забележим резултатите от работата на Министерство на вътрешните работи и тогава да приказваме. Мисля, че министърът доста ясно се аргументира какво прави Министерство на вътрешните работи сега, с цел да запълни дефицити, налагани с години. И в този момент сега, в действителност, Министерство на вътрешните работи потегля по един възстановителен път ", акцентира президентът.

По тематиката с българския клуб в Охрид Румен Радев означи, че това е " безусловно неприемлив акт ".

" Абсолютно неприемлив вандалски акт, експанзия, която се насажда в десетилетия в нашата съседка против България и против българите. Когато имахме голям напън да допуснем абсолютно РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, аз тогава на два пъти постанових несъгласие и повдигнах тематиката пред нашите съдружници и сътрудници в Европейски Съюз за правата на македонските българи - че техните права би трябвало първо да бъдат обезпечени и вписани в Конституцията на страната и едвам тогава да се отваря пътят за договаряния ", сподели Радев и продължи:

" Тази позиция беше отстоявана до последно персонално от мен и би трябвало да се разбере от държавното управление на РСМ и от обществото, че пътят към Европейски Съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи и на нашето културно историческо завещание ".

На въпрос по какъв начин гледа на настояването на Политическа партия шефовете на службите да не се назначават от президента, Румен Радев отговори следното:

Позицията на " Продължаваме Промяната " сподели още един път, че управлението на партията към момента има проблеми с познаването на законите в България. Съгласно тях, президентът не взе участие в управлението на службите ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР