Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона
Коментари Харесай

Радев сезира КС за таксите върху вноса и транзита на руски газ през България

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за наредбите от Закона за надзор по използването на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, с които се постановат „ енергийни вноски “ върху вноса на съветски природен газ в България, както и върху неговия транспорт за Европа през територията на страната ни.

В настояването си до Конституционния съд президентът показва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в противоречие с правилото на законоустановеност на налозите и таксите, защото изначално не е ясна правната природа на нововъведената „ вноска “ и дали тя съставлява налог, такса или мито, показват от президентството.

Според президента също по този начин са нарушени правилата за гарантиране на правото на благосъстоятелност и на свободната стопанска самодейност. Радев смята, че законът е признат в несъгласие с разпоредбите за практикуване на законодателна самодейност и с правилото на правовата страна.

В писмото до Конституционния съд е маркирано още, че държавите-членки на Европейски Съюз са в митнически съюз между тях и е въведена възбрана освен за мита сред страните членки, само че и за едностранно налагане на „ всички такси с равносилен на мито резултат “. В същото време при връзките на страните членки на Европейски Съюз с трети страни се ползва Обща митническа цена, която се дефинира от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на глобите на Европейски Съюз също не планува страните членки да постановат независимо спомагателни ограничавания.

Държавният глава към този момент изрази позиция, че решението на българския парламент води до недопустим риск за декапитализация и банкрут на структуроопределящо за българската енергетика сдружение, каквото е „ Булгартрансгаз “, и това е в допълнение съображение той да упражни своето пълномощие да сезира Конституционния съд, показват от президентската администрация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР