Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване
Коментари Харесай

И президентът сезира Конституционния съд за охранителната дейност

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за определяне на противоконституционност на разпореждания от Закона за частната охранителна активност, заяви прессекретариатът на президента.

В претекстовете си президентът показва, че публичният ред е полезност, която крепи целостта на обществото, и дейностите по опазването му би трябвало да подхождат на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху избрани органи на обществената власт.

" Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в обитаемоте места, включително в така наречен урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски сдружения да правят дейности по защита на урбанизирани територии, всъщност е отвод от страна на страната посредством нейните изпълнителни органи да реализира предоставените функционалности по защита на публичния ред ", показва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

" Конституцията натоварва с функционалности за обезпечаването на публичното успокоение и публичната сигурност категорично Министерския съвет и регионалния шеф, а обезпечаването на публичния ред е част от ръководенето и реализирането на вътрешната политика на страната ", припомня президентът.

Искането на президента е за определяне на противоконституционност на наредбите на член 5, алинея 1, т. 6, член 27, член 28, член 29 и § 1, т. 2, както и на свързаната с тях наредба на § 1, т. 5 от Закона за частната охранителна активност (ЧЗОД) (обн. Дъждовни води. бр.10 от 30 януари 2018 г.), които регламентират защитата на урбанизирани територии като тип частна охранителна активност. Според изложените от президента претекстове посочените разпореждания опонират на член 4, алинея 1, член 7, член 8, член 105, алинея 2, член 143, алинея 3 от Конституцията.

Президентът показва още, че в актуализирания ЗЧОД не е сложено условие чиновниците, които се грижат за опазването на публичния ред, без значение от длъжността, която заемат, да са политически неутрални и да се управляват само от закона. Такова условие вкарват член 116, алинея 1 от Конституцията, член 9 алинея 1 от Закона за политическите партии и член 146, алинея 3 от Закона за Министерство на вътрешните работи.

" Министерството на вътрешните работи е строго йерархична конструкция с присъщата ѝ подчиненост, отчетност и надзор. Поверяването на функционалности по запазване на публичния ред на частноправни субекти, по отношение на които са неприложими посочените правила, поражда риск при реализиране на тази активност ", показва още президентът в претекстовете си.

Между причините на президента за сезирането на Конституционния съд са и неналичието на характерни условия и конкретика по отношение на патрулирането и комплекса характерни действия, които ще бъдат прилагани за отбрана на имуществото и популацията в урбанизираните територии, както и ограничението на конституционната отбрана, която получават жителите под формата на отговорност на страната за вредите, породени от личните ѝ органи и лица, поставяйки защитата на урбанизираните територии във формата на частната охранителна активност.

По-рано през днешния ден основният прокурор Сотир Цацаров прати в Конституционния съд част от текстовете в Закона за частната охранителна активност. Той желае от съдиите да ги анулират, тъй като " опонират на правилата на правовата страна ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР