Президентът Румен Радев се срещна в Брюксел с министър-председателя на

...
Президентът Румен Радев се срещна в Брюксел с министър-председателя на
Коментари Харесай

Радев и Заев обсъдиха евроинтеграцията на РСМ в Брюксел

Президентът Румен Радев се срещна в Брюксел с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, заяви прессекретариатът на президента.

В диалога от страна на България взе участие министърът на защитата Георги Панайотов, а от страна на РСМ - вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, министърът на защитата Радмила Шекеринска и министърът на външните работи Буяр Османи.

Перспективата за постигането на действителен прогрес в процеса на европейска интеграция от страна на западната ни съседка беше във фокуса на диалога на Румен Радев и Зоран Заев. Държавният глава акцентира кардиналната си и поредна поддръжка за европейската вероятност на Република Северна Македония, както и упованието на България този развой да бъде улеснен от директен и деен политически разговор, посредством който да бъдат позволени откритите въпроси в двустранните връзки. Договорено бе през идващите дни министър-председателят на РСМ да направи посещаване в София .

И Румен Радев, и Зоран Заев откроиха позитивния знак в връзките сред двете страни, който държавните глави на България и Република Северна направиха със взаимното си посещаване през месец май в Рим и Ватикана за отдаване на респект пред делото на светите братя Кирил и Методий. Изразена бе обща воля за постигането на устойчиви и необратими резултати в построяването на добросъседски връзки сред България и РСМ, което дава отговор на упованията на жителите и на двете страни.

Двустранното партньорство в областта на сигурността и защитата и опцията за разширение на съдействието в региона на военното образование също беше във фокуса на диалога на Румен Радев и Зоран Заев в Брюксел.

Заев също разгласява фотоси от срещата в своята фейсбук страница:



Малко по-рано през днешния ден министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи беседва с министъра на външните работи на Нидерландия Сигрид Каг. Двамата се срещнаха в границите на форума на върха на НАТО в Брюксел.

Освен за провокациите в областа на сигурността, двамата министри разговаряха и за европейското досие на РСМ и изключително за опциите за осъществяване на решението на Съвета за начало на договаряния с Европейски Съюз по време на португалското председателство. По този мотив министър Каг посочи, че Нидерландия поддържа португалското предложение за решение на казуса с България.

Османи приветства " строгия и почтен " метод на Нидерландия , който доста оказва помощ за осъществяването на реформаторския европейски дневен ред и реализирането на европейските стандарти в Северна Македония.

Каг приветства постигнатите резултати към подсилване на демокрацията и върховенството на закона, като посочи нуждата от продължение на използването на европейските стандарти и новаторски цели. Той изрази поддръжка за европейската вероятности на Северна Македония и разбиране, че договарянията за присъединение към Европейски Съюз скоро ще стартират публично.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР