Президентът Румен Радев се срещна с космонавтите по програмата Интеркосмос“

...
Президентът Румен Радев се срещна с космонавтите по програмата Интеркосмос“
Коментари Харесай

Радев се срещна с космонавтите по програмата „Интеркосмос“ и представители на техните семейства

Президентът Румен Радев се срещна с космонавтите по програмата „ Интеркосмос “ и представители на техните фамилии, оповестиха от прессекретариата на президента.

Сред тях бе и първият български космонавт Георги Иванов. Повод за срещата са три галактически годишнини. През 2024 година се навършват 45 години от полета на Георги Иванов, 55 години от основаването на Института за галактически проучвания и се организира 20-ата Международна научна конференция „ Космос-Екология-Сигурност “ в София, допълват от президентството. На срещата участва и брачната половинка на президента Десислава Радева.

България ще продължи да утвърждава и надгражда своите обичаи в космонавтиката и галактическите проучвания като фактор за стимулиране на публичното развиване и науката, съобщи Румен Радев.

Държавният глава акцентира по време на срещата голямото значение на проучването на космоса за развиването на човечеството, защото актуалният метод на живот е изцяло обвързван с резултатите от тази научна активност. Радев открои и приноса на страната ни в тази сфера, защото в доста галактически задачи са включени принадлежности или инсталация, основани с поддръжката на български учени. Във връзка с това президентът изрази и упоритостите на страната ни за присъединение към Европейската галактическа организация наред с редица други европейски страни.

Румен Радев уточни също по този начин ролята на полетите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров за повишение на публичния интерес у нас към космоса, развиването на науката и образованието. Страната ни е третата в света, почнала да създава галактическа храна. Обща бе оценката, че без значение от напрежението в връзките сред водещите страни в галактическите проучвания, проучването на космоса е немислимо без интернационално съдействие и то дава вяра за възобновяване и укрепването на мира. Откроено бе и повишението на интереса на младежите по света към галактическите проучвания през последните години.

В срещата участваха космонавтите ген.-лейт. Георги Иванов, полк. Красимир Стоянов (дублиращ космонавт на Александър Александров), бригаден военачалник Берталан Фаркаш (Унгария), полк. Владимир Ремек (Чехия), военачалник - майор Думитру Прунариу (Румъния), командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и шефът на Института за галактически проучвания и технологии проф. доктор Георги Желев.

Георги Иванов подари на президента фотография на Земята, направена по време на неговия исторически полет през 1979 година В наличието на президента Георги Иванов беше почетен с интернационален знак на космонавта от Думитру Прунариу.

Вчера президентът Румен Радев и шефът на Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (НАСА) Бил Нелсън разискаха опциите за разширение на интернационалното съдействие в региона на галактическите проучвания и технологии, напомня Българска телеграфна агенция.

Данните от проучването на Космоса и обвързваните с това технологии намират все по-голямо приложение в всекидневието ни и България ще продължи да развива своя капацитет, в това число посредством задълбочаването на интернационалното съдействие с водещите страни в тази сфера, уточни Радев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР