Президентът Румен Радев се срещна с германския канцлер Олаф Шолц.

...
Президентът Румен Радев се срещна с германския канцлер Олаф Шолц.
Коментари Харесай

Радев пред Шолц: В отношенията ни със Северна Македония не става въпрос само за исторически спор

Президентът Румен Радев се срещна с немския канцлер Олаф Шолц. След това бе публикувано прессъобщение от " Дондуков " 2 до медиите.

" В връзките сред България и Република Северна Македония не става въпрос единствено за исторически спор, значимо е и спазването на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз, измежду които правата на индивида и недискриминацията. Това са нужни условия, които би трябвало да бъдат изпълнени от югозападната ни съседка, преди тя да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз ". Тази позиция изрази президентът Румен Радев на срещата си с Шолц, който бе на посещаване у нас.

Президентът настоя Европейският съюз да бъде поръчител за спазването на правата на македонските българи в РСМ. Необходими са ясни механизми и измерими критерии, за реализиране на мониторинг в преговорния развой, който да докара до резистентност в осъществяването на критериите за участие от страна на Северна Македония. Българският президент посочи и смисъла на опазването на българското културно-историческо завещание в РСМ.

Румен Радев и Олаф Шолц обмениха също по този начин отзиви по тематики от дневния ред на Европейски Съюз, измежду които диверсификацията на енергийните доставки, подсилване на сигурността на Европа в подтекста на войната в Украйна и европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Във фокуса на диалога бяха по-нататъшните вероятности пред двустранните връзки във всички сфери на стопанската система, сигурността и защитата. Отбелязани бяха постигнатите високи резултати в търговско-икономическите връзки. „ Моделът, от който можем да се учим, е доста по-ценен от финансовите измерения на немските вложения у нас “, акцентира президентът Румен Радев. Държавният глава приветства приноса на немски компании в развиването на промишлеността, машиностроенето, автомобилостроенето и редица други сфери от българската стопанска система. Президентът изрази убеденост, че немските вложения у нас ще продължат да се усилват и в региона на високите технологии и нововъведенията, както и в планове, свързани с построяването на зелена стопанска система. По размер на двустранната търговия България попада в топ 20 на най-важните търговски сътрудници за Германия в границите на Европейски Съюз за 2021 година По публични данни стокообменът сред България и Германия за предходната година доближава рекордните 9,981 милиарда евро.

Президентът срещна немския канцлер и с плана за произвеждане на зелен водород в комплекса „ Марица Изток “. Проектът на стойност 15 милиарда евро, създаден в съдействие с Българска академия на науките, бе показан от българския бизнес в Хамбург по време на визитата в Германия на президента през предишния месец. Инвестиционните планове плануват през идващите към 10 години да бъдат основани слънчеви мощности за произвеждане на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предопределена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Румен Радев открои опциите за съдействие сред България и Германия в този и други сходни планове, поради немския опит в създаването на технологии в региона на зеления водород. По думите на президента двете страни следва да обединят напъните си в потреблението на нови технологии и решения за реализиране на самостоятелност в енергетиката.

Приемането на България в Шенгенското пространство следва да се реализира въз основата на справедливи и транспарантни критерии, бе общата позиция по време на срещата. Президентът Румен Радев напомни, че макар изпълнените още от 2011 година условия, страната ни към момента не е призната в Шенген. Канцлерът Олаф Шолц увери, че България може да разчита на поддръжката на Германия за решение на въпроса. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР