Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Ню

...
Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Ню
Коментари Харесай

Президентът Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат

Президентът Румен Радев се срещна с българската общественост в Ню Йорк, ден преди да стартира присъединяване му в 74-ата Генерална Асамблея на Организация на обединените нации. Държавният глава насочи покана към сънародниците ни за връщане в страна и съобщи, че България се развива, само че въпросът е каква е скоростта на смяната, заяви кореспондентът на БНР в Ню Йорк, представен от БГНЕС. 
Пред към 60 души в залата на Генералното консулство в Ню Йорк Радев поздрави присъстващите с Деня на независимостта и акцентира достиженията на сънародниците ни в една извънредно конкурентна среда.
„ Това, което вие вършите тук разпространява и издига престижа на България, покачва капиталовото доверие към вашата страна. Знам, че доста от вас работят и за привличане на още вложения към България, издигате и разпространявате българската просвета, българското изкуство “, сподели президентът.
Президентът насочи покана за връщане в страна и съобщи, че България се развива, само че означи, че въпросът е каква е скоростта на смяната. И даде за образец други постсоциалистически страни, които са с по-добри индикатори.
Радев приказва и за потребността от повече чиновници в представителствата на България в Америка като обоснова това с увеличаващия се брой българи зад Океана.
След речта на президента, заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, която съпровожда Радев, съобщи:
„ Служителите на Министерството не са се трансформирали от 1980 година, в случай че се не неистина, а пък българите зад граница са доста повече оттогава. Но това, което се опитваме да създадем и вършим е, посредством смяна на законодателството и новите технологии да предоставим по-добро обслужване освен след нарастване броя на хората, тъй като тези хора се заплащат от налозите на хората в България “.
В изявлението си Радев засегна и тематиката за предоставяне право на българи по рождение, придобили двойно поданство да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.
По въпроса за визите за Америка бе изтъкнато, че премахването им ще бъде знак, който подхожда на стратегическите връзки със Съединени американски щати.
Днес българският държавен глава се включва в среща на върха, с която Организация на обединените нации слага на челен и централен проект въпросите на климата. На форума ще бъдат разисквани ограничения за поощряване на осъществяването на задачите на Програмата за стабилно развиване до 2030 година По същото време ще се организира и събитие на високо ниво, отдадено на отбраната на религиозните свободи, хазаин на което е президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Заради това събитие, по информация на американски медии, Тръмп няма да почете срещата на върха за климата. Президентът Радев ще се включи и в двете събития.
По време на визитата си българският държавен глава ще направи изявление в границите на панела на високо ниво, проведен от ЮНЕСКО и отдаден на тематиката за бъдещето на образованието. Румен Радев ще взе участие в Глобалния бизнес конгрес на Майкъл Блумбърг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР