Президентът Румен Радев се срещна днес на Дондуков“ 2 с

...
Президентът Румен Радев се срещна днес на Дондуков“ 2 с
Коментари Харесай

Радев се срещна с представители на българската православна общност в Турция и на БПЦ

Президентът Румен Радев се срещна през днешния ден на „ Дондуков “ 2 с представители на настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и на Фондацията на Българската православна черква „ Св. Георги Победоносец “ в Одрин, както и на Светия Синод на Българската православна черква. В диалога взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова, оповестиха от Президентството. 

По време на срещата беше маркирана значимата роля на двете български православни фондации в Република Турция за запазване и развиване на българската нематериалност и съхранението на културно-историческото ни завещание . Обсъдени бяха опциите за развиване на съдействието с българската страна с оглед отбраната на ползите на нашата православна общественост .

Въпросът за съхраняването на българските храмове в Истанбул и Одрин постоянно ще бъде от голямо значение, посочи президентът, припомняйки историческата роля на Българската Екзархия за построяването на българската държавност .

В този подтекст е изключително значимо да се подсигурява продължение на служението на български език в границите на църковния канон . По-активният разговор сред българските фондации в Република Турция и Светия синод на БПЦ би съдействал за отстояване на ползите на общността.

Представителите на Светия Синод показаха признателност към президента за вниманието и поддръжката за решаването на всички въпроси, сложени на срещите с него.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР