Президентът Румен Радев се среща с останалите петима кандидати“ за

...
Президентът Румен Радев се среща с останалите петима кандидати“ за
Коментари Харесай

Президентът се среща с останалите петима „кандидати“ за служебен премиер

Президентът Румен Радев се среща с останалите петима „ претенденти “ за длъжностен министър председател.

Следобед той ще беседва с тримата подуправители на Българска народна банка – Петър Чобанов, Радослва Миленков и Андрей Гюров, както и двамата заместник-председатели на Сметната палата – Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

Преди това Радев ще беседва и с омбудсмана Диана Ковачева, за която към този момент стана ясно, че отпада от вероятните канидати, защото в средата на април става арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

След консултациите президентът би трябвало да уточни избора си и да издаде декрет за назначението на длъжностен министър председател. След това той на собствен ред би трябвало да предложи състав на длъжностен кабинет.

За да бъде формирано държавното управление Радев би трябвало да организира съвещания с парламентарно показаните партии. От това зависи и дали изборите ще бъдат " 2в1 " или ще проведат след тези за Европейски парламент.

Това е първият път, когато се образува длъжностен кабинет съгласно последните промени в Конституцията, които лимитират опциите за избор на длъжностен министър председател до 10 обществени персони, които заемат съответни длъжности.

От тях към този момент отпаднаха омбудсмана Диана Ковачева, която беше определена за арбитър в Страсбург, както и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка.

След като Има Такъв Народ върнаха третия мандат и президентът стартира срещите с вероятните претенденти за длъжностен министър председател, шефът Българска народна банка Димитър Радев даде да се разбере, че отпада от разновидностите, защото „ не е добра концепция централната банка да се намесва в политически процеси “. Ако някой от подуправителите на централната банка решат да останат в „ конкуренцията “ за длъжностен министър-председател, те ще би трябвало да изоставен постовете си в Българска народна банка.

Още преди срещите в президентството водачът на ГЕРБпризова президента да не показва за длъжностен министър председател нито ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, нито ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

И Желязков, и Главчев са политически фигури от ГЕРБ и надали някой от тях ще пренебрегне волята на Борисов.

Така на процедура вероятният избор за длъжностен министър председател се свежда до двамата заместник-председатели на сметната палата Горица Грънчарова -Кожарева или Тошко Тодоров.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР