Президентът Румен Радев се обявява срещу разпоредбата, която вкарва критерии

...
Президентът Румен Радев се обявява срещу разпоредбата, която вкарва критерии
Коментари Харесай

Радев наложи вето върху Закона за защита на личните данни

Президентът Румен Радев се афишира против наредбата, която вкарва критерии за култивиране на такива данни за журналистически цели и която може да ограничи журналистическите следствия.
Държавният глава Румен Радев упражни пълномощието си и върна за ново разискване в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни с възражения против откритите с § 26 критерии при обработването на персонални данни за журналистически цели и за задачите на академичното, художественото или литературното изложение, оповестяват от президентството.

Президентът акцентира, че европейският правилник, който е причина за признатите промени, изисква страните членки на Европейски Съюз посредством закон да реализират сдобряване на правото на отбрана на персоналните данни с правото на изложение и информация. Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито предлага да има превес и превъзходство в упражняването на едното право над другото, т.е. отбраната на персоналните данни да е за сметка на свободата на изложение и информация.

Заради този закон Народното събрание получи антинаградата " Големият брат ".

С дефинираните 10 критерии, по които публицист, теоретичен служащ и публицист следва да преценя и да потвърждава, че е употребявал правомерно персонални данни, се основава ненужна свръхрегулация. Изискването да се извършват тези критерии, даже и поотделно, съставлява ограничаване. То визира същностното ядро на свободата на изложение и информация като главно право, прието още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от наличие и неговото практикуване губи смисъл.

Според президента не е реализирано нужното равновесие и наредбата с 10-те критерии се явява несъразмерна, небалансирана мярка. Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция сред отбраната на персоналните данни и свободата на изложение и информация, води до мощно наклоняване на везните в интерес на правото на отбрана на персоналните данни като „ се жертва “ свободата на изложение и информация. Така под формата на критерии за пропорционалност със отбраната на персоналните данни се прикриват законови ограничавания на съществени конституционни свободи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР