Президентът Румен Радев също посрещна Папа Франциск. Главата на Римокатолическата

...
Президентът Румен Радев също посрещна Папа Франциск. Главата на Римокатолическата
Коментари Харесай

Радев към папата: Вашето посещение е под надслов - Мир на Земята. Този призив ще отекне в целия свят


Президентът Румен Радев също посрещна Папа Франциск.

Главата на Римокатолическата черква бе посрещнат с държавни почести и публична гала от президента на Република България Румен Радев. Българският държавен глава и Светият отец отдадоха респект към знамената на България и на Ватикана. Пред постройката на Президентството и строените гвардейци прозвучаха и химнът на България „ Мила, Родино “ и Папският химн и марш, разгласен за химн на Ватикана през 1949 година

"Ваше Светейшество, Благодаря Ви, че приехте поканата ни. България и Ватикана са съдружници в битката за един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Вашето посещаване в нашата страна и в Северна Македония е доказателство, че в тази битка огромни и дребни страни и нации, а такива отдадени на хуманизма и на идеята за един по-мирен и по-добър свят ", обърна се президентът към Папа Франциск при започване на срещата на четири очи сред двамата.

"Позволете ми най-сърдечно да поздравявам Негово Светейшество Папа Франциск по случай неговото публично посещаване в Република България ", съобщи президентът Радев по време на формалното си изказване пред представителите на българските управляващи, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

"Ваше Светейшество, през днешния ден с най-топли усеща Ви посреща един открит и добродушен народ. Народът на една от най-старите християнски страни, приел Христовата религия преди 12 века. Народ, преодолял всички провокации, превратности и тествания, с помощта на своите морални и духовни добродетели, на църквата и кирилицата, на вярата и знанието. Мотото на Вашето Апостолическо пътешестване е „ Мир на Земята “. Този апел ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Нашата история е наситена с войни и премеждия. Затова знаем цената на мира и знаем, че този мир е дълготраен, единствено когато тържествуват хуманизмът и толерантността сред разнообразни религии, етноси и нации, тъй като българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри отсам съжителстват спокойно от епохи православен храм, джамия, католическа черква и синагога ", сподели още президентът.

"Във Вашето Великденско обръщение призовахте „ да построяваме мостове, а не стени”. Това е задачата на нашето време, тъй като стени се издигат елементарно, само че мостове се градят мъчно. И в случай че в многовековните връзките сред България и Ватикана преобладават положителната воля и взаимното почитание, заслугата е на „ майсторите на мостове “. В базиликата „ Санта Мария Маджоре” през ІХ век папа Адриан ІІ освети българските писмена. В базиликата „ Сан Клементе” почива св. Константин-Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 година епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в символ на респект към Светите равноапостоли Кирил и Методий - първоучители на славянския свят и съпокровители на Европа. Българската книжовност е вградена в основите на европейската и международна цивилизация и е стожер на нашата еднаквост ", продължи Румен Радев.

"Дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за унията на цар Калоян с Римската черква, за борбата при Варна през 1444 година, за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 година, за здравната помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времената, когато Анджело Ронкали - папа Йоан ХХІІІ, именуван от някои „ Българския папа “, обитава десетилетие като Апостолически визитатор и пратеник в София ", съобщи президентът.

"Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за великата задача на Светите равноапостоли Кирил и Методий - да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни разлики не са спънка народите да живеят в мир и да изповядват общи полезности. Ваше Светейшество, Вашето посещаване в Република България е едно от най-значимите събития в нашата нова история, тъй като споделяме общи грижи и паники - грижата за опазването на мира и паниките за ориста на милиони човешки същества, захвърлени на произвол и обречени на гонене, оскърбление, беднотия, иго, сегрегация и гнет. Искреността и дълбокият прочувствен заряд в нашите връзки ми дават убеденост, че общата ни угриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат дружно да реализират своите общи, благородни желания за положителното на всички. Вашето посещаване, Ваше Светейшество, е удостоверение за обичта Ви към българския народ и вярата в България за построяването на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Добре пристигнали в България, Ваше Светейшество ", приключи президентът Румен Радев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР