Президентът Румен Радев с остра критика към резултатите от българското

...
Президентът Румен Радев с остра критика към резултатите от българското
Коментари Харесай

Радев: Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават

Президентът Румен Радев с остра рецензия към резултатите от българското европредседателство. Да се абстрахираме от фанфарите за Западните Балкани, прикани президентът и уточни недостатъци, позволени от страната ни по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз. Проблемите на Балканите остават нерешени, а настоящият въпрос за бъдещето на Европейски Съюз и неговото единение остана настрана от вниманието, уточни Румен Радев. Имало упоритости българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да бъде използвано за вътрешнополитически пиар, което президентът регистрира като уязвимост.

Състоянието на Европейски Съюз сега е такова, че Брюксел може да си разреши единствено позитивни самооценки. Комплиментите обаче не би трябвало да ни заблуждават, съобщи президентът. "Броят на целувките и прегръдките, броят на европейските водачи, театралничили на Моста на влюбените, стотиците срещи и създадени документи най-после остават статистика. Онова, което ще запомни историята, е какво се случи с Европейски Съюз по време на нашето председателство. Приоритетът Западни Балкани несъмнено е значим, той бе поредно придвижван, само че с течение на времето бе задминат от дневния ред на Съюза и от сериозно значимия проблем за обединена Европа, нейното единение, взаимност и бъдеще ", сподели Радев.

Дунавската тактика не откри уместно място, а шансът за това бе голям поради трите поредни ръководи от дунавски страни – България, Австрия и Румъния, уточни Румен Радев и добави, че са пропуснати благоприятни условия за развиването на Северна България. Сега, когато еуфорията около европредседателството и Западните Балкани отзвучава, изплуват нови въпроси. "Едно здрависване сред президентите на Косово и Сърбия с малко помощ, несъмнено, беше показано надали не към този момент като решение на казуса сред Косово и Сърбия, само че единствено няколко седмици по-късно президентът Вучич съобщи ясно, че в договарянията сред Косово и Сърбия би трябвало нов метод и че без директната ангажираност на Съединени американски щати и Русия този проблем няма да бъде решен. А това е красноречива оценка за европейското ходатайство ", сподели президентът.

Радев направи и заключения от съпоставяне на договорите сред Гърция и Македония и този за добросъседство сред България и Македония от предходната година. "Гърция реши проблемите със своята еднаквост, история и език на високо политическо равнище, заложени в контракта с безкомпромисни периоди и условия. В нашия контракт ние оставихме тези проблеми да се вземат решение от комисията, която има единствено пълномощия в региона на историята, без да може да адресира политически процеси ", сподели президентът.

Президентът уточни също, че имало упоритости българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да бъде използвано за вътрешнополитически пиар, което той регистрира като уязвимост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР