Президентът Румен Радев публикува съболезнователна позиция в Twitter по повод

...
Президентът Румен Радев публикува съболезнователна позиция в Twitter по повод
Коментари Харесай

Едва след смъртта на Навални, Радев го призна за един от най-изявените борци за демокрация

Президентът Румен Радев разгласява съболезнователна позиция в Twitter във връзка гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални - години откакто избягваше да разяснява неговото отравяне и вкарване в пандиза от режима на Путин.

" Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и народна власт. Затова е извънредно значимо да бъдат изяснени всички условия към гибелта на Алексей Навални в пандиза и те да станат притежание на интернационалната общественост. Почит пред неговата памет ", се споделя в позиция на Радев.

За разлика от останалите политически водачи в България - той не стига до такава степен да осъди терора, на който съветското държавно управление беше подложило Алексей Навални и дребното останали живи опозиционни гласове в Русия през миналите години.

Единственият по-ранен коментар на Румен Радев по адрес на Алексей Навални (който може да се открие и в уеб страницата на Президентството) беше от февруари 2021 година, и то в отговор на провокация от Бойко Борисов.

Тогавашният министър председател беше обърнал внимание на " оглушителната тишина " на президента по тематиката с опита за ликвидиране на съветския опозиционен водач с новичок, последвалия арест след връщането му от Германия в Москва и смазването на митингите на последователите на Навални.

Вместо да заеме ясна позиция против репресиите в Русия - тогава президентът се разгласи " срещу насилието и арестите на спокойно протестиращи жители, срещу потреблението на полицейски способи за кавга с опозицията, срещу задушаването на словото и корупцията, без значение дали в София, в Москва или другаде по света ".

Оценка за приноса на Алексей Навални в борбата против политическата тирания на Путин нямаше.

Вместо това Радев беше решил да върне топката в полето на ГЕРБ, като съобщи, че " в случай че Навални беше българин, той щеше да проверява шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да се пробва да го " изгори ", както заплашва с Елена Йончева ".

Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и народна власт. Затова е извънредно значимо да бъдат изяснени всички условия към гибелта на Алексей Навални в пандиза и те да станат притежание на интернационалната общественост. Почит пред неговата памет!
— President.bg (@PresidentOfBg)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР