Президентът Румен Радев проведе консултации с представители на парламентарните групи

...
Президентът Румен Радев проведе консултации с представители на парламентарните групи
Коментари Харесай

Радев проведе консултации за връчване на мандат, БСП и ПП не отидоха

Президентът Румен Радев организира съвещания с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно заседание - ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление в границите на сегашния парламент.

"Продължаваме смяната " и Българска социалистическа партия пропуснаха днешните съвещания .

В прессъобщение до медиите и двете обединения показаха, че през днешния ден има съвещание на парламентарната бюджетна комисия, а на следващия ден – изключително съвещание на Народно събрание, в което да се гласоподават бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното публично обезпечаване на второ четене.

В 13.00 часа представители на парламентарната група на "Продължаваме смяната " трябваше да се срещнат с Румен Радев, само че консултациите не са състояха.

Предстои да бъде избран различен ден, в който да се организира отсрочената среща. От “Продължаваме Промяната” са показали в публично писмо, подписано от ръководителя на парламентарната група на партията Андрей Гюров, аргументите за желаното отсрочване.

Мотивите са свързани с провеждането на изключително съвещание на Комисията по бюджет и финанси за приемане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет ,

както и изключителното съвещание на Народното събрание на следващия ден, на което се чака да се гласоподава актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще обезпечи навременно погашение на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите фамилии.

В 14.15 часа се организира срещата сред президента и представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Дълбоката рецесия, която обхвана обществото ни, роди устрема към дълбока и цялостна смяна, само че непрестанно намаляващата изборна интензивност е и отзив за сриващото се доверие в политическата класа. Това слага опасности за България и от политическите партии зависи да възвърнат това доверие. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът уточни, че българите изпитват основателни паники от растящите цени, от продължаващата война и от неизвестността ,

подбудена от рецесиите, които не могат да бъдат решени нито по настрана, нито единствено от една партия. Румен Радев акцентира, че наред с икономическата, обществената, здравната и бежанската рецесия, през днешния ден сме изправени и пред политическа рецесия. Той напомни, че народните представители в сегашния парламент имат значително работа, с цел да подсигуряват действието на страната минимум до края на годината. „ Актуализацията на бюджета, приемането на законодателни промени за стартирането на Плана за възобновяване и резистентност не търпят отсрочване и се надявам партиите да влязат в конструктивен разговор по всички тези въпроси “, сподели още президентът Радев.

Бъдещето на жителите зависи от решенията на политиците и от напъните на институциите освен в народен, само че и в интернационален подтекст ,

съобщи още Румен Радев. По думите му страната ни чака по-активна поддръжка в съюзите, в които членува, по-ефективна работа и потребление на всяка опция, с цел да се отстоява националният интерес и да не се позволява България да остане в периферията на Европа. „ Всичко това изисква, амбициозна, единна, поредна външна политика “, добави той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова удостовери, че ще върнат втория мандат

за сформиране на държавно управление допустимо най-бързо, тъй че да стартират съвещания по връчване на мандат на третата политическа мощ. „ Отчитаме всички провокации, пред които е изправена страната ни “, съобщи тя и прикани останалите политически сили да проявят разсъдък и да работят дружно, с цел да свърши Народното събрание нужното.

В 15.30 стартира срещата с представители на парламентарната група на „ Движение за права и свободи “ (ДПС).

Политическият опит, който натрупа Движение за права и свободи през годините на прехода, значи и доста висока отговорност към гласоподавателите. Отговорното отношение на вашето Движение към етническия мир по времето на прехода е реалност. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и останалите представители на парламентарната група на Движение за права и свободи, които участват на консултациите при президента, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Факт е, че в спешни моменти вие постоянно сте апелирали за разговор ,

само че България чака поредни старания от всички политически партии в битката с корупцията и установяването на върховенството на закона ", съобщи още Радев. "И аз се надявам, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство и упованията на всички гласоподаватели, които са кардинални и имат отношение към общия ни живот в нашата татковина ", добави той.

Държавният глада акцентира, че политическите водачи и партии имат отговорност в актуалната обстановка .

Аз се надявам партиите да влязат в един конструктивен разговор, сподели той. Радев уточни, че е значимо мнението на Движение за права и свободи за опцията в сегашния парламент да се търси ново управническо болшинство и с какви механизми това може да се получи.

Президентът означи също, че чака виновна работа от Народното събрание за гарантиране на естественото действие на страната ,

по думите му, най-малко до края на годината. Според президента не трябва да се позволява България да остане и в периферията на Европа.

Чрез разговор би трябвало да възстановим нормалността в българския политически живот, уточни на собствен ред ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ .

Той се съгласи с тезата на президента за рецесиите, в които се намира страната ни.

Според Движението в това Народно заседание (НС) мъчно може да се откри оня нужни разговор ,

който да възпроизведе хомогенно общество, с цел да има изрично евроатлантическо ръководство на България. По думите на Карадайъ в идващия парламент не би трябвало да се влиза с ненавист и отричане, а с полезности, цели и оферти за цели за страната. Ние от Движение за права и свободи, мисля, че водим поредна политика, заявява той. Енергийна и продоволствена сигурност бяха посочени като приоритет от ръководителя на Движение за права и свободи.

Движението е изрично за битка с корупцията , посредством разговор би трябвало да възстановим нормалността в българския политически живот, върховенството на закона, акцентира той.

Карадайъ уточни, че политическата рецесия е била и причина за вота на съмнение към, по думите му, проваленото държавно управление ,

което е отказвало разговор сред ръководещи и съпротива, както и вътре в самото болшинство до момента. По този метод не можем да намерим решение на рецесиите и мъчно бихме управлявали в България, акцентира той.

В 16.45 часа представители на парламентарната група "БСП за България " трябваше да се срещнат с президента Радев.

Ръководството им обаче съобщи, че няма да взе участие в консултациите, защото сега тече второ четене на държавния бюджет, по който има направени десетки оферти .

“За нас е по-голям бюджетът, с цел да подсигуряваме нарастването на пенсиите, данъчните облекчения за младите фамилии, помощта да земеделците, ваучерите за служащите, поддръжката за бизнеса и спомагателни средства за транспортния бранш. Ще участваме в съвещания в различен ден, когато сме сигурни, че сме обезпечили фамилиите и стопанската система за идващите месеци”, обявиха депутатите от Българска социалистическа партия.

На 28 юни, вторник, ще се проведат следните съвещания:
От 9.00 часа – с представители на парламентарната група на "Има подобен народ ";От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „ Демократична България “;От 11.30 часа – с представители на парламентарната група на Политическа партия "Възраждане ".
Как се стигна дотук?

Днес кабинетът на Кирил Петков внесе своята оставка в Народното събрание. Оставката идва след сполучливия избор на съмнение против държавното управление, извършен на 22 юни.

За вота на съмнение гласоподаваха общо 239 народни представители, „ за” бяха 123 депутати, а 116 - „ против” . Нямаше въздържали се.

Вотът беше импортиран от ГЕРБ поради икономическите провали на държавното управление.

„ За мен беше чест за мен да повеждам държавно управление, което беше свалено от господин Пеевски, господин Борисов, от Слави Трифонов и госпожа Митрофанова” , съобщи Кирил Петков след гласуването.

„ Този избор е единствено една дребна стъпка от един доста дълъг път. Това, което те не схванаха, че по този начин не могат да завоюват българския народ. Обещаваме, че ще продължим тази борба да отвоюваме страната си. И един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една естествена, сполучлива европейска страна. Благодаря ви!” , добави Петков.

Той уточни и че „ Продължаваме промяната” като най-голяма политическа мощ ще вземат първия мандат от президента Румен Радев и ще се опитат още веднъж да сформират държавно управление .

На 16 юни Никола Минчев от "Продължаваме смяната " бе предварително освободен като ръководител на Народното събрание със 125 гласа "за ". "Против " освобождението му бяха 113 депутати. Един депутат се въздържа от гласоподаване.

Искането за оставката на Никола Минчев бе импортирано през вчерашния ден с подписите на 120 депутати от "Има подобен народ ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и "Възраждане ". Сред претекстовете са посочени нарушаване на Конституцията и правилника на Народното събрание, както и възпрепятстване на естествената законодателна активност и провеждането на ефикасен парламентарен надзор.

Никола Минчев от ПГ на "Продължаваме Промяната " бе определен за ръководител на 47-то Народно заседание на 3 декември предходната година. Неговата кандидатурата бе препоръчана от Кирил Петков.

На 8 юни водачът на "Има подобен народ " Слави Трифонов направи изключително изказване, в което съобщи, че партия "Има подобен народ " (ИТН) няма място в четворната коалиция ( "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия, "Има подобен народ ", "Демократична България).

"Доброволно излизам от ръководството. Ако задачата беше облаги, щях да заставам ухилен и ояден в тая коалиция. Само че за разлика от "Продължаваме смяната ", аз не съм подобен. Така че от през днешния ден издърпвам министрите на Има Такъв Народ и поставям завършек на тази коалиция и на тази мъка " , съобщи Трифонов.

Кабинетът “Петков” остана на власт малко повече от шест месеца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР