Президентът Румен Радев призова министър-председателя в оставка да свика заседание

...
Президентът Румен Радев призова министър-председателя в оставка да свика заседание
Коментари Харесай

Радев призова Петков да свика Министерския съвет заради руското посолство -

Президентът Румен Радев прикани министър-председателя в оставка да свика съвещание на Министерския съвет, което да оцени следствията от ескалацията на рецесията в двустранните връзки с Русия и да вземе решение в сходство с всички законови процедури.

Във Фейсбук президентът написа, че решението би трябвало да е съобразено с провокациите пред националната сигурност и с дълготрайните ползи на България и на хилядите български жители, живеещи в Руската федерация.

" Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо посланичество. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не регистрират рисковете от ескалация и икономическите последици от тях ", добави той.

Според Радев отговорността за решението ляга напълно върху държавното управление в оставка, което извършва функционалностите си в сходство със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на ръководството на страната до фактическото предаване на властта.

По-рано тази вечер посланикът на Русия у нас, че в случай че нотата за експулсиране на 70 съветски дипломати и чиновници в задачите не бъде оттеглена, посолството ще бъде закрито. От своя страна да не закрива посолството. 

" Заради предишното и бъдещето би трябвало да можем да вършим крачки напред при взаимно ценене на националните ползи, сигурността и суверенитета и на двете страни ", посочи той.

Решението за експулсирането на 70 съветски дипломати и личен състав беше точно от Петков във вторник. Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи довечера, че са били получени инструкции от началника на кабинета Лена Бориславова за изгонването на дипломатите. " Те са с гриф " Поверително " и се намират в деловодството на Народното събрание ", сподели. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР