Президентът Румен Радев призова България да купи на лизинг изтребители

...
Президентът Румен Радев призова България да купи на лизинг изтребители
Коментари Харесай

Президентът иска България спешно да купи изтребители

Президентът Румен Радев прикани България да купи на лизинг изтребители F-16 втора употреба или европейски самолети, до момента в който чака поръчаните от Съединени американски щати и към този момент платени нови машини F-16.

Радев сподели, че Русия отпада като алтернатива за поддръжката на старите руски изтребители МиГ 29, на които към момента разчита България, а купените F-16 ще бъдат усвоени едвам към 2030 година.

" Ние се нуждаем от стабилно решение. Трябва да запълним тази празнина, с цел да не загубим дарба, летци, техници, авиационни експерти. Ако ги загубим, няма връщане обратно ", сподели Румен Радев, откакто взе участие в срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Той сподели, че е сложил въпроса пред американския президент Джо Байдън.

" Ако не може да се форсира доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втора употреба изтребители F-16 на лизинг ", изясни Радев.

Планът е първите нови машини да дойдат в края на 2023 година, само че ще има закъснение поради пандемията.

Радев изясни, че може да се търси и вид за европейски изтребители на лизинг. Той към този момент е приказвал по въпроса с италианския министър председател Марио Драги и френския президент Еманюел Макрон.

Вероятно става дума за изтребители втора употреба " Eurofighter " или френските " Rafale ", каквито получиха други страни от района. България по проект, обаче, би трябвало да закупи още 8 нови F-16, което не е ясно по кое време ще стане.

Според Радев сходни диалози ще се водят и с Германия.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по-рано даде сигнали, че не утвърждава високи военни разноски, само че в хода на войната доста страни преразгледаха позициите си.



" Трябва да намерим решение ", сподели Радев, който преди да стане президент бе пълководец на Военновъздушните сили.

Бъдещето на МиГ-овете става все по-неясно, откакто отпаднаха като варианти за поддръжката им Русия, Беларус и Украйна.

Сега България се надява да закрепи ситуацията благодарение на Полша, само че това е краткотрайно решение.

Радев сподели вяра идната седмица да стартира уточняване на опциите

България разполага с 14 изтребители МиГ- 29, от които летят по-малко от половината. Ако не се откри вид за поддръжката им, което е доста евентуално, България няма да има друга опция с изключение на да разчита на съдружниците.

По-рано този месец той президентът и главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев изиска да се подхващат " неотложни ограничения " за обезпечаването на защитата на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

През последните седмици защитата на въздушното ни пространство се подкрепя от четири испански " Eurofighter ". През април в България ще дойдат и три нидерландски F – 35, като броят на машините може да доближи 8.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР