Президентът Румен Радев прие номинирания за премиер от ГЕРБ проф.

...
Президентът Румен Радев прие номинирания за премиер от ГЕРБ проф.
Коментари Харесай

Проектокабинетът на ГЕРБ: Екс-министри от Тройната коалиция за вицепремиери, Николай Павлов - в енергетиката

Президентът Румен Радев одобри номинирания за министър председател от ГЕРБ проф. Николай Габровски, откакто срокът за осъществяването на първия мандат изтече.

Габровски се срещна с президента в 10:30 ч. в понеделник, като показва и състава на проектокабинет.

Най-силно усещане направи предлагането за двама някогашни членове на кабинета " Станишев " (Тройната коалиция) за вицепремиери, както и кандидатурата на Николай Павлов за министър на енергетиката.

Павлов беше уволнен като шеф на " Булгаргаз " през януари 2022 година от държавното управление на Кирил Петков.

Кои са предложенията за министри (списъкът се допълва):
Малина Крумова - вицепремиер по ръководство на европейсите средства - тя беше длъжностен вицепремиер при първия кабинет на Румен Радев, по-късно остана и при кабинетът " Борисов 3 " като зам.-министърМиглена Тачева - вицепремиер по публичен ред и сигурност и министър на правораздаването - някогашен правосъден министър в кабинета " Станишев " от квотата на НДСВ; сега е шеф на Националния институт по правораздаване.Меглена Плугчиева- вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите - някогашен вицепремиер в кабинета " Станишев " квотата на Българска социалистическа партия, сега е дипломат на България в Черна гора.Маринела Петрова - министър на финансите - някогашен заместник-министър при Кирил АнаниевБлагородна Макева - министър на вътрешните работи - сега е заместник-директор на Главна дирекция „ Национална полиция “ген. Атанас Запрянов - министър на отбранатаДрагомир Заков - министър на външните работи - някогашен министър на защитата в кабинета " Петков " след отстраняването на Стефан ЯневМартин Дановски - министър на стопанската система и индустриятаДобромир Симидчиев - министър на регионалнот развиване и благоустройствотоПрошко Прошков - министър на превоза и съобщениятаСъбина Събева - министър на труда и обществената политикаБлагомир Здравков - министър на здравеопазванетоСлавчо Томов - министър на образованието и наукатаИриней Константинов - министър на културатаВасил Грудев - министър на земеделието, храните и горитеМилена Стойчева - министър на нововъведенията и растежаКрасимир Симонски - министър на електронното управлениеНиколай Павлов - министър на енергетикатаМартин Захариев - министър на туризмаБорил Кръстев - министър на младежта и спорта

Въпреки че болшинство зад възможното предложение за държавно управление към момента няма, в ГЕРБ не са се отказали от концепцията да подложат състава на гласоподаване в пленарната зала на 48 Народно заседание.
Четири партии твърдо декларират, че няма да го поддържат - " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Възраждане ".Дори с гласовете на Движение за права и свободи и " Български напредък " ГЕРБ няма по какъв начин да събере 121 депутатски мандата.
Очаква се вотът да бъде импортиран в дневния ред на Народното събрание за сряда или четвъртък, съгласно информация на БНР.

Първият мандат наподобява жертван, само че в това време може да се окаже тест за доверие в възможното трето " деяние " в конституционната процедура.
Ако ГЕРБ не събере болшинство, вторият мандат ще се падне на " Продължаваме промяната " - техните условия за кабинет на малцинството към този момент не се извършват, т.е. евентуално ще се стигне до показване на финален мандат на по-малка парламентарна група, определена от Румен Радев.
Николай Габровски не отхвърли опцията да одобри нова номинация за премиерското място, в случай че бъдат изпълнени няколко условия.

Бойко Борисов също сложи условие при трети мандат да се подложи на гласоподаване същият проектокабинет, който неврохирургът би трябвало да показа в понеделник.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР